Ukrán válság

2022.07.05. 06:36

Lefejezné a baloldal az Európai Unió gazdaságát

Tönkretenné Európa gazdaságát a saját zöldideológiai céljainak elérése érdekében a baloldal. Ha az Európai Parlament szerdán megszavazza a taxonómiai rendelet kiegészítő javaslatával szemben a baloldal kifogását, akkor nem kaphat zöldminősítését a földgáz és az atomenergia. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: a rezsicsökkentés és a megfizethető energiaellátás forog kockán, miközben a baloldali energiapolitika abszurditását jelzi, hogy a tagállamok a legszennyezőbb szénerőművek újraindítására kényszerülnek.

Szerdán szavaz az Európai Parlament (EP) az Európai Bizottság által előterjesztett fenntartható beruházásokat tartalmazó úgynevezett taxonómiai rendeletéről. Az uniós taxonómia célja arra ösztönözni a gazdasági szerepelőket, hogy a befektetéseikkel hozzájáruljanak az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljaihoz - írja a Magyar Nemzet

Az Európai Bizottság a tudományos szakvéleményekre alapozva – a jelenlegi technológiai lehetőségeket figyelembe véve – fontos szerepet szán a klímasemlegességhez vezető átmenetben a földgáznak és az atomenergiának. A parlament elé kerülő baloldali állásfoglalási indítvány szerint a földgázzal és az atomenergiával kapcsolatos tevékenységek azonban nincsenek összhangban az uniós klímapolitikai célokkal.

– Az európai baloldalnak továbbra is csak a saját ideológiai céljai fontosak, és mindent megtesznek azért, hogy megfosszák a földgázt és az atomenergiát a tiszta energia minősítéstől. 

Ezt a baloldali célt minden erőnkkel meg kell akadályoznunk, mivel az elhibázott zöldideológia végleg kivéreztetné az Európai Unió gazdaságát, aminek az árát végül a lakosságnak kellene megfizetnie 

– hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Kiemelte: a baloldal ideológiai háborújának következményei beláthatatlanok lennének, és további brutális energiaár-emelkedéshez vezetnének. Európa energiabiztonságának fenntartása lehetetlen a földgáz és a nukleáris energia nélkül, mivel a megújuló energiaforrások jelenleg nem képesek kielégíteni a lakosság és a vállalkozások egyre növekvő energiaigényét – részletezte Tóth Edina.

Abszurd, hogy miközben a földgázt és az atomenergiát elutasítja a baloldal, az Oroszországból érkező csökkentett gázmennyiség miatt számos tagállam a legnagyobb szennyezéssel járó szénerőművek újraindítása és a meglévők teljesítményének növelése mellett döntött. Mindez jól mutatja, hol tart jelenleg az európai baloldal katasztrofális energiapolitikája

 – mutatott rá a kormánypárti EP-képviselő. Tóth Edina kiemelte, az a legfontosabb, hogy az EP szerdai ülésén a képviselők többsége megerősítse az Európai Bizottság javaslatát, amellyel szemben néhány héttel ezelőtt kifogást terjesztettek elő az EP baloldali frakciói az érintett szakbizottságokban. 

A szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a kommunisták mellett az Európai Néppárt több tagja is támogatta ezt a javaslatot, erről szavaz az Európai Parlament. 

Tóth Edina: Abszurd, hogy miközben a földgázt és az atomenergiát elutasítja a baloldal, számos tagállam éppen újraindítja a legnagyobb szennyezéssel járó szénerőműveket Fotó: Európai Parlament

Ha a magyar baloldali képviselők által is támogatott kifogás megszerzi az abszolút többséget, vagyis a 705 képviselő közül 353-an a baloldal mellé állnak, akkor a bizottság javaslata lekerül a napirendről. A magyar képviselő úgy látja, szoros lesz az eredmény, akár egy-két szavazat is sorsdöntő lehet.

Tóth Edina emlékeztetett: 

a baloldali európai parlamenti képviselőknek – például a magyar baloldali politikusoknak – jellemzően nem kell a lakosság elégedetlenségével számolniuk, mivel a tagállamokban ellenzékben vannak. Így a felelősségvállalás helyett az ideológiai célok több teret nyernek.

A tagállamok kormányfőit tömörítő tanácsban már más a helyzet, ott is támogatott a taxonómiai rendelet bővítése. Az uniós eljárásrend ugyanakkor kimondja, hogy a parlamentnek és a tanácsnak egyaránt támogatnia kellene a tervezetet – tette hozzá a kormánypárti parlamenti képviselő.

A taxonómiarendelet nem érinti a tagországok energiamixét, ugyanakkor a szennyezőnek minősített energiahordozókhoz kapcsolódó beruházások nem kaphatnak támogatást.

Borítókép: Illusztráció/MTI/EPA/Julien Warnand

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában