Strasbourg

2022.07.05. 19:45

Deutsch Tamás: az európai baloldal veszélyezteti az egész európai energiaellátás biztonságát

Emellett ellehetetleníti azt a célkitűzést is, hogy Európa függetlenedjen az orosz energiahordozóktól - tette hozzá a politikus.

Az európai és a vele szorosan együttműködő magyar baloldal veszélyezteti az egész európai energiaellátás biztonságát azzal, hogy javaslatával megakadályozná, hogy a földgáz és az atomenergia zöld minősítést kapjon - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban kedden

Azzal összefüggésben, hogy az EP strasbourgi plenáris ülésén kedden vitázik, majd szerdán szavaz a nukleáris energiát és földgázt a környezeti szempontból fenntartható energiaforrások körébe soroló taxonómia rendelethez kapcsolódó EP-javaslatról, Deutsch Tamás magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a jelenleg hatályos jogszabály baloldali megtorpedózása azt jelenti, hogy a jövőben a világ egyetlen országából sem tud majd földgázt importálni Európa. A javaslat lényegében betiltja Európában a fölgázfelhasználást, ami romba dönti Európa energiaellátásának a biztonságát és egekbe emeli az energia árát. 

Emellett ellehetetleníti azt a célkitűzést is, hogy Európa függetlenedjen az orosz energiahordozóktól - tette hozzá. 

"Nem lesz energiaforrás, nem lesz energiaellátási biztonság, és az a kevés energia is megfizethetetlen lesz" - fogalmazott. 

A képviselő közölte az is, hogy Ukrajna kedden azzal fordult az Európai Parlament képviselőihez, járuljanak hozzá, hogy a taxonómia rendeletnek maradjon a része a földgázfelhasználás és az atomenergia békés célú felhasználása. Aki segíteni akar az ukránoknak, az leszavazza az európai baloldalnak a földgáz és az atomenergia zöld minősítését ellehetetlenítő kezdeményezését - húzta alá Deutsch Tamás, majd kijelentette: "mi a magyar és az európai energiaellátás biztonsága mellett vagyunk". 

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője a sajtónyilatkozat során aláhúzta: világos, hogy a 2050-ig elérni kívánt klímacélok megvalósítása elérhetetlen a földgáz és az atomenergia nélkül. Szavai szerint a szerdai EP-szavazás tétje, hogy lehetséges marad-e a megfizethető energiaárak biztosítása, valamint a rezsicsökkentés eredményeinek a fenntartása. Az európai és magyar baloldal célja azonban az európai és magyar gazdaság teljes kivéreztetése, valamint az európai emberek elszegényítése - figyelmeztetett az EP-képviselő. 

Az Európai Bizottság március elején bemutatott, a taxonómiára vonatkozó jogszabálytervezete egyes nukleáris energiával és földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorol. Az ilyen tevékenységeket felsoroló listát nevezik uniós taxonómiának. 

A taxonómiai rendelet egyike azoknak a jogszabálytervezeteknek, melyek révén az uniós bizottság forrásokat biztosítana a fenntartható növekedéshez, segítené a zöld beruházásokat és megpróbálná elkerülni a nem fenntartható projektek zöldként való feltüntetését.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában