De nincsenek

2022.06.30. 14:40

Karizmatikus vezetőkkel is alulmaradhat a baloldal

Július 3. és szeptember 18. között több mint ötven településen, ezen belül öt budapesti kerületben tartanak időközi választást. Több olyan körzet van, ahol nemcsak képviselőket, hanem polgármestert is választanak. Elemzők szerint az eddigi baloldali kudarcok az időközi választásokon azt jelzik, ha lennének megfelelő jelöltjei az ellenzéknek, akkor sem tudna többséget szerezni.

Öt budapesti kerületben, összesen több mint ötven településen tartanak időközi választást az országban július 3. és szeptember 18. között. Számos helyszínen nemcsak képviselőket, hanem polgármestert is választanak. A legtöbb időközi választást, szám szerint huszon­nyolcat, július 3-án tartják - írja a Magyar Nemzet.

Aznap Budapesten nem, csak vidéken lesznek szavazások. Szomorú apropó, hogy Baranya megyében négy helyen is a településvezető halála miatt kellett új választást kiírni. Dunaújvárosban az egyik egyéni képviselő, a DK-s Utassy Éva tavaly a koronavírus áldozata lett, ezért lesz most időközi voksolás.

Érdekesség, hogy a településen baloldali jelölt nem indul. Az aspiránsok között van a fideszes Lőrinczi Konrád és két független jelölt, Gebei Bálint és Hum János, illetve Badó Péter, a Mi Hazánk, valamint Novák Istvánné, a Rajta, Újváros! Egyesület jelöltje.

Nyolc településen lesznek időközi választások július 10-én, köztük Budapest XVI. kerületé­ben. A jelöltek között van az a fideszes Horváth Ádám, aki elhunyt édesapja körzetében lett önkormányzati képviselő a választás eredményeként 2018-ban, 2019-ben viszont csak listáról jutott be a képviselő-testületbe. Hor­váth Ádámot 2019-ben az idén parlamenti képviselővé választott Vajda Zoltán győzte le egyéniben.

A kormánypárt most visszaszerezheti ezt a körzetet, ezzel pedig listáról egy újabb fideszes jelölt kerülhet a testületbe, ahol így a kormányoldal még nagyobb többségre tehet szert. Noha a helyben teljesen ismeretlen Farkas Adrián a Választás.hu adatai szerint függetlenként indul, mégis több olyan videó jelent meg róla a közösségi oldalon, amin a már említett, több baloldali pártot is megjárt Vajda Zoltán vagy Karácsony Gergely főpolgármester, illetve az MSZP-s Tüttő Kata főpolgármester-helyettes biztosítja a támogatásáról.

Rajtuk kívül aspiráns lehet még a Munkáspárt–Iszomm színeiben induló Horváth Márk Zsolt, a DK-s Kertész Edit, valamint a független Schaffer Viktor is.

Tizenegy időközi választás lesz jú­lius 17-én. Szentendrén az önkormányzati képviselő lemondása miatt kellett kiírni a voksolást, a választók a Fidesz jelöltjére, Szabados Andrásra, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tagjára, Bürger Zoltánra vagy a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület képviseleté­ben Puskás Rékára voksolhatnak. Jú­lius 24-én hat, míg a hónap utolsó vasárnapján három időközi választást tartanak.

Július 31-én a többi között a főváros XXII. kerületében is szavaznak a polgárok, akik két jelölt, a településért évek óta dolgozó fideszes Krieger Krisztina, illetve a helyben kevésbé ismert, a baloldali összefogás jelöltjeként induló Kapitány Alexandrára voksolhatnak. A többi időközi választást augusz­tusban és szeptemberben tartják, de több olyan település is van, ahol még a jelöltek neve sem ismert. A választási esélyekről szólva az elemzők úgy tartják, a baloldali jelölteknek nem sok olyan egyénisége van, aki nyerhet az időközi voksolásokon. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az ATV Start című műsorában emlékeztetett:

a Fidesz–KDNP támogatottsága hatvan százalék körül van, a baloldalé húsz százalékra apadt, az MSZP-é pedig mindössze egy százalék körüli.

Szerinte ma a magyarok mintegy hatvan százaléka jobboldalinak vallja magát, vagyis egy baloldali formáció jelenleg még akkor sem tudna többséget szerezni, ha nagyon jó vezetője és programja is lenne, és közösségként tudna működni. Rámutatott: a baloldal egyetlen vezéregyénisége Gyurcsány Ferenc, aki viszont elutasított politikus. Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa kiemelte: 2002-ben a Fideszt sokkolta a vereség, hiszen egy jó gazdasági helyzetben vesztett, mindez mégsem szétesést vagy belső konfliktusokat generált, hanem „előrerohant” a párt, és létrehozta a polgári köröket. Ott indult el a jobboldali politikai közösség létrehozása. A Fidesz nagy előnye mindezek mellett az is, hogy van múltértelmezése és emlékezetpolitikája, ezeket pedig folyamatosan kommunikálja.

Borítókép: illusztráció/Szavazó a józsefvárosi időközi polgármester-választáson a BVHSZC Bókay János szakközépiskolájában 2018. július 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában