Ukrán válság

2022.05.20. 07:22

Félelmetes haderőt csoportosít át Oroszország a donbaszi hadműveletekhez

Élő közvetítés az orosz–ukrán háború 86. napjáról.

Oroszország átvette az Azovstal acélgyár irányítását

Az orosz erők átvették a mariupoli Azovstal-gyár feletti irányítást, a még harcoló ukrán védők pedig megadták magukat, írja a Sky News az orosz Védelmi Minisztérium közleményére hivatkozva.

A miniszttérium szerint "a kohászati üzem teljes területét felszabadították", miután a még harcoló ukrán katonák utolsó csoportjai is megadták magukat. Az orosz közlés szerint ez 531 ember jelent.

A mariupoli acélgyár az orosz-ukrán háború egyik legjelentősebb hadszínterévé vált. Korábban rengeteg civil is a hatalmas üzem területén rekedt, evakuálásuk pedig csak rendkívül nehézkesen, több különböző alkalommal sikerült.

 

A Pentagon szerint Oroszország nem vetett be lézerfegyvereket

Oroszország nem alkalmazott lézerfegyvereket Ukrajnában, közölte a Pentagon szóvivője a Reuters szerint. 

"Nem találtuk semmilyen jelét lézerek, pontosabban lézerfegyverek használatának Ukrajnában. Semmi sem erősíti meg ezt" - jelezte John Kirby a Pentagon közleményében.

Oroszország nemrégiben azt állította, hogy olyan lézer alapú technológiával rendelkezik, amivel könnyedén megsemmisíti az ellenséges drónokat. Amerikai hadügyi illetékesek már akkor vitatták, mondván, Oroszország korábban sosem alkalmazott ilyen technológiát.

 

Eltörölnék Oroszországban a szerződéses katonák felső életkori határát

A kormányzó Egységes Oroszország párt két tagja törvényjavaslattal állt elő, mellyel eltörölnék a hadsereggel szerződéses kapcsolatot létesítő katonák felső életkori határát.

A törvényjavaslatot azzal indokolták a benyújtók, hogy egyes fegyverek és haditechnikai eszközök hatékony üzemeltetéséhez jelentős tapasztalatra van szükség. Ezt pedig csak 40-45 éves korukra érik el a katonák.

Jelenleg az orosz állampolgároknak 18-40 éves kor között, a külföldieknek 18-30 éves között kell lenniük, amikor első alkalommal szerződést kötnek a hadsereggel.

Az indoklás azt is tartalmazza, hogy a törvény elfogadásával könnyebbé válna a polgári foglalkozásúak - mérnökök, orvosok, más szakemberek - toborzása a hadsereg számára.

Brit hírszerzői kommentárok szerint Oroszország a február 24-én megindított ukrajnai inváziójában szárazföldi erőinek - mintegy 150 ezer ember - nagyjából 80 százalékát már bevetette. Egyes becslések szerint az orosz emberveszteségek akár ennek harmadát is elérhetik.

Kanada újabb szankciókat vetett ki orosz oligarchákkal szemben

A kanadai kormány pénteken bejelentette, hogy új szankciókat vetett ki orosz oligarchákkal szemben, illetve import-export korlátozásokat vezetett be bizonyos luxuscikkek tekintetében, válaszul Oroszország Ukrajna elleni háborújára.

A legfrissebb büntetőintézkedések tizennégy személyt érintenek, az újabb szankciós listára Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó emberek, oligarchák, illetve családtagjaik kerültek fel.

Az importtilalom mindenekelőtt orosz luxuscikkekre terjed ki, ideértve alkoholos italokat, tenger gyümölcseit és nem ipari gyémántokat. Ugyanakkor a jövőben tilos lesz Kanadából Oroszországba exportálni egyebek között lábbeliket, ruházati luxuscikkeket és ékszereket.

Kanada már korábban szankciók sorát vezette be Moszkva ellen, humanitárius segélyt és pénzügyi támogatást nyújtott Kijevnek, valamint fegyvereket is szállított az ukrán hadsereg támogatására.

Rakétatámadás érte Lozova városát Harkovban

Legkevesebb heten megsérültek abban a rakétatámadásban, melyet az orosz erők Lozova városa ellen indítottak délután a harkovi régióban.

A Twitteren megjelent egy videó a támadásról, melyben azt látni, hogy robbanásokat követően vastag füstoszlopok emelkednek a magasba. A támadórakéta egy épületet talált el, az információk szerint a város kulturális központját.

Finn gázellátó: Oroszország szombaton leállítja a gázszállítást Finnországba

Oroszország május 21-én leállítja a gázszállítást Finnországba a két fél között amiatt kialakult viták nyomán, hogy a Gazprom orosz állami vállalat rubelben követeli meg a fizetést - jelentette be pénteken a finn állami Gasum gázszolgáltató vállalat.

A tájékoztatás szerint a gázszállítás szombaton reggel hét órakor fog leállni.

Mika Wiljanen, a Gasum igazgatója kijelentette, hogy felkészültek erre az eshetőségre, és intézkedtek, hogy ne legyenek fennakadások a finn  gázszolgáltatásban. Hozzátette, hogy alternatív beszerzési forrásokat találtak, ideértve a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector vezetéket.

A földgáz a finn energiaszerkezet öt százalékát teszi ki, és eddig kizárólag Oroszországból érkezett. A Gasum közlése szerint ők az egyedüli finn cég, amely közvetlenül a Gazprom orosz gázipari óriástól vásárolja az erőforrást.

Jukka Leskelä, a Finn Energiaipari Szövetség elnöke az STT finn hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy nem számítanak ellátási problémákra a nyáron, "őszig, illetve télig pedig még sok idő van". "Számos vállalkozás óvintézkedéseket tett, és alternatívákat keresnek az orosz gázhoz" - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben "barátságtalan" országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. A Gazprom április 27-én már leállította la gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni.

Scholz: Katarnak központi szerepe van Németország új földgázellátási stratégiájában

Katarnak központi szerepe van Németország új földgázellátási stratégiájában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Berlinben a közel-keleti állam uralkodójával folytatott megbeszélése után.

A kancellár Tamím bin Hamad Ál Száni emírrel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy továbbfejlesztik Németország földgáz-infrastruktúráját, így nemcsak a vezetékhálózatok révén importált, hanem a hajóval érkező, cseppfolyósított gázt (LNG) is fogadni tudják majd, méghozzá "megfelelő mennyiségben".

Ez "nagyon nagy előrelépés", és nem csak Németországnak - mondta Olaf Scholz, hozzátéve: a fejlesztéseket úgy hajtják végre, hogy hozzáférhessen a tervezett németországi terminálokra érkező szállítmányokhoz több olyan európai ország is, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal.

Tamím bin Hamad Ál Száni hangsúlyozta, hogy országa igen figyelemre méltónak tartja az európai piacot. Mint mondta, Katar számára "büszkeség és öröm", hogy hozzájárulhat Európa energiabiztonságához és a - már az ukrajnai háború előtt elkezdődött, majd a háború óta elmélyült - "energiaválság" enyhítéséhez.

Duda: Ukrajnának vissza kell kapnia nemzetközileg elismert területét

Ukrajnának vissza kell kapnia nemzetközileg elismert teljes területét, ezt a törekvést a demokratikus világ vezetőinek támogatniuk kell - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Varsóban, miután Borut Pahor szlovén államfővel tárgyalt.

A közös sajtóértekezleten Duda közölte: tárgyalásaik napirendjén az Ukrajnának nyújtandó katonai és humanitárius segítség szerepelt.

Megköszönte, hogy Pahor azon államfők egyike volt, akik február végén csatlakoztak az ukrán uniós tagjelölti státusz gyors megadását szorgalmazó levélhez. E kezdeményezés Duda szerint "nem is állami, hanem társadalmi szempontból fontos", mivel jelzi az Európai Unió (EU) nyitottságát az ukrán társadalom iránt.

Emellett Duda arról biztosította Pahort, hogy támogatja Bosznia-Hercegovina közeledését az EU-hoz. Szlovénia számára ez a téma kiemelten fontos - tette hozzá.

A szlovén államfő kiemelte: Bosznia-Hercegovina - Ukrajnához hasonlóan, viszont más nyugat-balkáni államoktól eltérően - semmilyen formájú uniós, illetve NATO-tagjelölti státusszal sem rendelkezik. "Számomra ez aggodalomra ad okot, különösen manapság, amikor ennek az országnak a politikai stabilitása alacsonyabb, mint szeretnénk" - tette hozzá.

Ukrajna uniós tagjelölti státuszáról Pahor aláhúzta: ennek megadása "nagyon fontos politikai és biztonságpolitikai jelzést jelentene arra, hogy az EU egységes az olyan kérdésekben is, mint a bővítés", az egységes hozzáállás pedig az egész nyugati világot erősítené az Ukrajna elleni orosz katonai fellépéssel szemben.

A szlovén elnök méltatta az ukrán kérdéskör lengyelországi megközelítését. "Az Ukrajnával és az Oroszországi Föderáció ambícióival összefüggő egész helyzet megértéséről van szó" - emelte ki. "Sokáig süketek voltunk azon hozzászólások iránt, amelyeket a lengyelektől és az elnök úrtól kaptam, miszerint Oroszországnak az az ambíciója, hogy elinduljon nyugat felé. (...) Őszintén szólva úgy gondoltam, hogy túloz" - tette hozzá. Kijelentette, hogy Ukrajna orosz megtámadása óta különösen fontosnak tartja Duda politikai elemzéseit és prognózisait.

A szlovénok a lengyelhez hasonló történelmi tapasztalat híján jó kapcsolatokra törekedtek Oroszországgal, az Ukrajna elleni orosz háború megindításának pillanatában viszont "megváltoztak a szimpátiák, és jelenleg az emberek között semmilyen megértés sincs aziránt, amit az Oroszországi Föderáció tesz" - számolt be Pahor.

Putyin: Megnőtt az Oroszország elleni kibertámadások száma

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kijelentette, hogy megnőtt a külföldi „állami struktúrák" által Oroszország ellen elkövetett kibertámadások száma. Az orosz elnök hozzátette: Moszkvának meg kell erősítenie kibervédelmét, mégpedig azon a módon is, hogy csökkenti a külföldi szoftverek és hardverek használata jelentette kockázatot.

Szándékos kísérletek folynak azért, hogy megbénítsák Oroszország kritikus informatikai infrastruktúrájának internetes erőforrásait – idézi a Reuters Putyin szavait.

Finnország és Svédország egyidejűleg nyújtaná be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Finnországnak és Svédországnak is az a szándéka, hogy egyidejűleg nyújthassák be a NATO-hoz  való csatlakozási kérelmüket. Ez újabb markáns jele annak, hogy változás állt be a két skandináv ország hosszú ideje fenntartott semlegességi politikájában a február 24-én kitört orosz-ukrán háborút követően.

A legfrissebb hadmozdulatok

A brit Védelmi Minisztérium Twitter-oldalán közzétette az orosz–ukrán háború állását és legfrissebb hadmozdulatait bemutató térképét.

Törzset állított fel Moszkva az ukrajnai megszállt területek helyreállítására

Külön törzset állított fel az orosz kormány a megszállt ukrán területek helyreállítására – jelentette be Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak pénteken Moszkvában.

Közölte, hogy a törzs, amelyben minden érdekelt szerv helyet kapott, már jóváhagyta a harci cselekmények miatt károsodott infrastruktúra helyreállításának ütemtervét, és hogy orosz szakértők a terepen mérik fel, milyen feladatokat kell elvégezni.

Megépítjük, helyreállítjuk az összes elpusztult utat és lakást. A második intézkedéscsomag a gazdaság helyreállítását célozza. Intézkedések egész sorát készítettük elő annak érdekében, hogy a gazdaságot a lehető leggyorsabban újra beindíthassuk, és ezáltal a pénzügyi rendszert is helyreállíthassuk

– mondta a miniszter.

A miniszterelnök-helyettes szerint az orosz kormány számára prioritás, hogy az orosz csapatok által elfoglalt ukrajnai régiókban a gazdasági élet visszatérjen a rendes kerékvágásba.

Husznullin május 8-án felkereste Mariupolt, Volnovahát, Luhanszkot, valamint a Donyec-medence több más, az orosz és a szakadár erők által „felszabadított” városát.

Május 17-én és 18-án a miniszterelnök-helyettes Herszon és Zaporizzsja megyében járt, felkereste Herszon és Melitopol várost.

A Kommerszant című lap idézte Husznullin, aki a második látogatás alatt azt hangoztatta, hogy Oroszország „maximálisan beindítja a régiók gazdaságát”, hogy azok „méltó helyet foglaljanak el az oroszországi családban”.

Azt is elmondta, hogy a zaporizzsjai atomerőmű Oroszországnak termel majd, de fizetség ellenében Ukrajnának kész lesz áramot szállítani, és hogy az orosz ellenőrzés alatt álló területek lakói májustól rubelben kapják a fizetéseket és nyugdíjakat.

Oroszország szombattól nem szállít több gázt Finnországba

Oroszország arról tájékoztatta Finnországot, hogy szombat reggeltől leállítja a földgázszállítást az országba – közölte a Gasum finn állami gáznagykereskedő.

A vállalat megtagadta, hogy rubelben fizessen az orosz Gazprom Exportnak, ahogyan azt Moszkva kérte az európai országoktól – írja a Sky News.

Ukrajna feladta Mariupolt

Ukrajna felszólította Mariupol utolsó védőit a megadásra, hogy megmentsék az életüket – írja a Sky News.

Az Azovstal-gyárat védő Azov-ezred szerint súlyosan sérült katonákat és civileket evakuáltak a létesítményből, továbbá folyik a halott katonák holttesteinek elszállítása is.

Az ezred közlése szerint parancsot kaptak a város feladására, a további ellenállás beszüntetésére.

Oroszország szerint az elmúlt napokban már közel kétezer ukrán katona adta meg magát.

Négyszer érte rakétacsapás az elmúlt napon Bahmutot

Pavlo Kyrylenko, az ukrajnai donyecki terület kormányzója szerint Bahmut városát folyamatos rakéta és lécsapások érik. Az elmúlt napon például négyszer támadták rakétával az oroszok a települést.

Kyrylenko szerint a polgári infrastruktúrában jelentős károk keletkeztek.

Sojgu: 12 új katonai egységet és alegységet hoznak létre Nyugat-Oroszországban az év végéig

Tizenkét új katonai egységet és alegységet hoznak létre Nyugat-Oroszországban az év végéig – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa vezetett tárca vezetői kollégiumának pénteki tanácskozásán.

Sojgu szerint a nyugati stratégiai irányban egyre nagyobb a katonai fenyegetés.

Kiemelte, hogy amerikai hadászati légierő tevékenységének intenzitása a 15-szörösére nőtt Európában, és hogy az amerikai hajók rendszeresen behatoltak a Balti-tengerre.

Intézkedéseket hozunk ennek megfelelő ellensúlyozására. Ilyen körülmények között aktívan javítjuk a csapatok harci összetételét. Az év végéig 12 katonai egységet és alegységet alakítunk ki a nyugati katonai körzetben

– mondta a miniszter.

Eddig kétezren adták meg magukat Mariupolban

Majdnem kétezer, eddig a mariupoli Azovstal-gyárat védő ukrán katona adta eddig meg magát Oroszország szerint – írja a TASZSZ orosz hírügynökség az ország védelmi miniszterére hivatkozva

Csütörtökön Oroszország állítása szerint már az üzemben tartózkodó katonák fele letette a fegyvert, péntek reggel a brit Védelmi Minisztérium 1700 főre becsülte azokat, akik beszüntették a harcot.

A gyár területén továbbra is maradtak még ukrán katonák.

Az orosz védelmi minisztérium által közreadott, videófelvételről készült kép a mariupoli Azovsztal acélgyár területéről elszállított ukrán katonákról az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” ellenőrzése alatt álló Oljonivka börtönében 2022. május 19-én.
Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Változhat a katonai szolgálatra vonatkozó korhatár Oroszországban

Oroszország módosíthatja a katonai szolgálatra vonatkozó eddigi korhatárt.

Az orosz parlament alsóháza a honlapján közzétette azt a törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy

a 40 év feletti oroszok és a 30 év feletti külföldiek is jelentkezhessenek a hadseregbe, szerződéses állományba

írja a Sky News.

A Reuters jelentése szerint az Állami Duma honlapján azt írják, hogy:

A nagy pontosságú fegyverek használatához, és a katonai felszerelések működtetéséhez magasan képzett szakemberekre van szükség.

Továbbra is heves harcok folynak Kelet-Ukrajnában

Az orosz hadsereg folytatja offenzíváját a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai városok, Liszicsanszk és Szeverodonyeck körül – közölték ukrán források

Az ukránok szerint az elmúlt időszakban 14 orosz támadást vertek vissza a térségben, és többek között nyolc orosz harckocsit semmisítettek meg.

Ukrajna szerint az egész Donbasz régióban heves harcok folynak, állításuk szerint Oroszország továbbra is sok civil célpontot támad – írja a BBC.

Ukrán tüzérség orosz állásokra mér csapást

Kormányhivatal: mintegy 250 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton csütörtökön

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 240 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 104 ember töltötte a létesítményben – tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken az MTI-t.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – írták.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a hazánkban maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – áll a közleményben.

Az ukránok szerint eddig majdnem 29 ezer orosz katona halt meg a harcokban

Ukrajna szerint eddig majdnem 29 ezer orosz katona halt meg az orosz–ukrán háború kezdete óta, továbbá az ukrán hadsereg 1263 tankot, 204 repülőgépet és 168 helikoptert is megsemmisített.

Újabb korszerű fegyvereket kaphat Ukrajna

Az Egyesült Államok mérlegeli, hogy korszerű hajóelhárító rakétákkal fegyverzik fel az ukrán hadsereget – jelentette a Reuters hírügynökség.

A Reuters forrásai szerint

a Boeing Harpoon és a Naval Strike rakétáiról van szó, amelyekkel Ukrajna hatékonyabban vehetné célba az orosz fekete-tengeri flottát, ami jelenleg ukrán kikötőket tart blokád alatt.

A 300 kilométeres hatótávolságú rakéták viszont főként tengerről indíthatóak, ezért Ukrajnának nehézséget okozhat a partról történő kilövésük – írja a BBC.

Brit források szerint az orosz haditengerészet mintegy 20 hajója, továbbá tengeralattjárók is aktívak a térségben.

Az elmúlt napon 13 civil halt meg Luhanszkban

Az ukrajnai Luhanszk régióban az elmúlt 24 órában 13 civil halt meg az orosz ágyúzásokban – közölte a regionális kormányzó

Szerhij Gaidai szerint

Szeverodonyeck városában 12 ember, egy másik településen pedig egy halt meg, a Szeverodonyeck ellen indított orosz támadást pedig az ukrán hadsereg visszaverte, az oroszok visszavonultak.

Független forrásból nem lehet ellenőrizni ezeket az információkat.

A britek szerint Oroszország átcsoportosítja erőit

A brit Védelmi Minisztérium a Twitter-oldalán közzétette az orosz–ukrán háború állásáról a szokásos napi jelentését.

A britek szerint körülbelül 1700 ukrán katona adta meg magát a mariupoli Azovstal acélgyár védői közül, ismeretlen számú katona viszont továbbra is a gyárban maradt.

Miután az ukrán ellenállás Mariupolban gyakorlatilag megszűnt, Oroszország valószínűleg átcsoportosítja erőit a donbaszi hadműveletek megerősítésére.

A britek szerint most megkezdődhet a Mariupolban a hosszas ukrán ellenállás miatt jelentős veszteségeket szenvedett orosz erők újboli feltöltése és felkészítése a további harcokra, ami normál esetben hosszú időt venne igénybe.

Viszont az orosz parancsnokokon hatalmas a nyomás, hogy elérjék a kitűzött katonai műveleti célokat Ukrajna keleti felében, ezért valószínűleg a szükségesnél korábban vethetik be ezeket az egységeket, ezzel további veszteségeket kockáztatva – áll a jelentésben.

ORFK: több mint tizenegyezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából

Magyarországra csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 5702 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5352-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 425 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tájékoztatott az ORFK.

Az ukrajnai háború elől csütörtökön 194 ember, köztük 80 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte pénteken a police.hu oldalon, hogy a BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival

– áll a közleményben.

Drónfelvételen a háborús pusztítás Rubizsnében – videó

Rubelben hagyták jóvá Herszon régió új költségvetését

Az oroszok által kinevezett kormányzó, Volodimir Szaldo a megszálló oroszbarát kollaboránsokkal folytatott első találkozásán Herszonban azt mondta: Herszon „hamarosan az Orosz Föderáció részévé válik". „Az Orosz Föderációt saját országunknak tekintjük" – mondta, hozzátéve, hogy a régió új költségvetését orosz rubelben hagyták jóvá.

11 ezernél is több menekült érkezett Ukrajnából

Magyarország területére 2022. május 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 5 702, a román-magyar határszakaszon 5 352 belépő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A rendőrség 425 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 194 ember, köztük 80 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

Lehetnek még ukrán fegyveresek az Azovstalban

Órákkal a mariupoli Azovstal acélmű ostromának feltételezett vége után csütörtökön késő este Szvjatoszlav Palamar, az Azov-ezred helyettes vezetője, aki az erőművet védte, közzétett egy 18 másodperces videót, amelyben azt mondta, hogy ő és más parancsnokok még mindig bent vannak és aktívak.

"A művelet folytatódik, amelynek részleteit nem hozom nyilvánosságra" - mondta.

Egyiptom visszautasította az Ukrajnától ellopott gabonaszállítmányt

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter május 19-én a Twitteren köszönetet mondott Egyiptomnak, amiért megtagadta annak az orosz hajónak a kikötését, amelyik Ukrajna egyiptomi nagykövetségének információi szerint Ukrajnából lopott gabonát szállított.

Hiába kért bocsánatot az özvegytől

Vadim Sisimarin 21 éves orosz harckocsiparancsnok az első, akit íróság elé állítottak Ukrajnában háborús bűncselekmény vádjával. A tárgyaláson bűnösnek vallotta magát egy 62 éves civil meggyilkolásában. A fiatal orosz katona megpróbált bocsánatot kérni a lelőtt férfi özvegyétől, de megértette, hogy az asszony nem tud neki megbocsátani. 

Az ukrán civilek megölésével vádolt 21 éves Vadim Sisimarin 
Forrás: Efrem Lukackij

Sisimarin kirendelt védőügyvédje azt mondta, hogy egyetlen orosz tisztviselő sem lépett vele kapcsolatba a tárgyalással kapcsolatban, még a védelmi minisztériumból sem. Kijevben jelenleg nem működik orosz nagykövetség.

Vlagyimir Putyin elnök szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Kremlnek "nincs információja" erről az esetről. Úgy tűnik, hogy a fiatal katonát a parancsnokai a sorsára hagyták, és továbbra is tagadják, hogy csapataik bűncselekményeket követnének el.

A G7 18,4 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának

A Reuters által megismert dokumentumtervezet szerint a G7 pénzügyi vezetői megállapodtak abban, hogy a következő hónapokban 18,4 milliárd dollárt biztosítanak Ukrajnának, beleértve azt a 9,2 milliárd dollárt, amire már korábban kötelezettséget vállaltak. Az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország pénzügyminiszterei és jegybankelnökei a dokumentumtervezet szerint kijeentik, hogy a háború alatt és azon túl is Ukrajna mellett fognak állni, és készek többet is segíteni, ha szükség van rá.

Svédország és Finnország néhány hónapon belül csatlakozhat a NATO-hoz

Az Egyesült Államok NATO-nagykövete azt mondta, hogy Svédország és Finnország ideális esetben néhány hónapon belül csatlakozhatna a NATO-hoz. Julianne Smith a Sky Newsnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy bízik benne, hogy a szövetség képes lesz kezelni Törökország aggodalmait a csatlakozással kapcsolatban.

Julianne Smith amerikai NATO-nagykövet és Antony Blinken külügyminiszter
Forrás: AFP

„A szövetség ereje valójában azon a képességünkön múlik, hogy képesek vagyunk-e folyamatosan kezelni a nézeteltéréseket, alternatív nézőpontokat kidolgozni a konszenzus elérése érdekében. Minden, amit a NATO tesz, konszenzussal kell elérni, 30 szövetségesnek kell szavaznia. Tehát 73 éves tapasztalatunk van a szövetségesek közötti ellentétek leküzdésében, ezért én személy szerint is nagyon bízom abban, hogy sikerülni fog megtalálni a kiutat."

Az Egyesült Államok további 100 millió dolláros katonai segítséget küld Ukrajnának

Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok készleteiből tizedik alkalommal hívnak le fegyvereket és egyéb felsereléseket Ukrajna védelmére - ezúttal 100 millió dollár értékben. Az új védelmi csomag 18 tarackot, 18 taktikai járművet és 3 elhárító tüzérségi radart tartalmaz. "Ezzel az Egyesült Államok teljes katonai támogatása Ukrajnának hozzávetőleg 3,9 milliárd dollárra nőtt fegyverben és felszerelésben, mióta Oroszország február 24-én megindította brutális és provokáció nélküli teljes körű invázióját Ukrajnában" - mondta Blinken.

Az Egyesült Államok Szenátusa csütörtökön jóváhagyta az ország sürgősségi finanszírozási törvényét, amely csaknem 40 milliárd dolláros segélyt tartalmaz Ukrajna támogatására.

Az orosz oligarchák lefoglalt vagyonából építenék újra Ukrajnát

Az EU vizsgálja, hogyan használhatja fel az orosz oligarchák befagyasztott vagyonát Ukrajna újjáépítésének finanszírozására. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság egy német tévének nyilatkozva azt mondta: "Jogászaink intenzíven dolgoznak azon, hogy megtalálják a lehetséges módokat az oligarchák befagyasztott vagyonának Ukrajna újjáépítésére való felhasználására".

Donbász most maga a pokol

Ukrajna Donbász régiója, amely a közelmúltban az orosz offenzívák középpontjában állt, "megsemmisült" - mondta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott: az ukrán csapatok Harkov régió felszabadítását végzik, de Donbászban a megszállóknak sikerült fokozniuk a nyomást. "Donbász most maga a pokol" - mondta Volodimir Zelenszkij.

Két orosz katona is bűnösnek vallotta magát

További két orosz katona vallotta magát bűnösnek a háborús szabályok megsértésében az Ukrajna elleni invázió során. Alekszandr Bobikin és Alekszandr Ivanov csütörtökön jelent meg a bíróságon. Ukrajna polgári területeinek GRAD rakétákkal való ágyúzásával vádolták őket. Bobikin a bíróság előtt azt mondta, hogy egységét arról értesítették, hogy gyakorlatokat tartanak a fehérorosz hadsereggel, de Ukrajnába irányították, és parancsot kapott Harkov ágyúzására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában