Ukrán válság

2022.05.29. 07:35

Orosz-ukrán háború: folyamatos tűz alatt Szeverodonyeck (videó)

Kövesse velünk az orosz-ukrán háború legfrissebb történéseit.

Harkovban és környékén 2229 ház semmisült meg

Harkovban és a térségében 2229 ház omlott össze. Az ukrán elnök azt ígérte látogatása során, hogy helyreállítják, átépítik, és visszahozzák az életet. Ezután az államfő katonákat tüntetett ki. Az elnök látogatása után több robbanást lehetett hallani a városban - jelentette a Reuters brit hírügynökség a helyszínről. A városközpont felett sűrű füst gomolygott.

Az oroszok Szeverodoneck és Liszicsank városát ostromolják

A szüntelen tűz alatt lévő Szeverodonecket az ellenség rohamozza - áll az ukrán vezérkar egyik vasárnapi közleményében. A helyi hatóságok szerint az orosz erők az ostromot utcai harcokkal folytatják. A városban a háború előtti százezer lakosból mindössze tizenkét-tizenhárom ezren maradtak. Egy lövedék egy lakóházba csapódott be, egy gyerek meghalt, négy másik embert kórházba szállítottak. A városban leromboltak egy mozit és huszonkét lakóházat.

Megbecsülni sem tudják a sebesültek számát Luhanszban

Továbbra is súlyos tüzérségi támadás alatt van Szeverodonyeck, a legnagyobb város Donbaszban, ami még mindig ukrán irányítás alatt áll. Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó szerint olyan súlyosak a károk, hogy nem lehet megállapítani a sérültek és a sebesültek pontos számát. "Nagyon elfajult a helyzet" - nyilatkozta a kormányzó. Az orosz hadsereg szinte minden erejével Szeverodonyeck elfoglalására koncentrál, ezért más hadifrontokról is elvonták erőforrásaikat. Az ukrán kormány pedig nagyobb hatótávolságú fegyvereket kért a nyugati országoktól, hogy megfordíthassák a háború állását.

Megállapodott a folyamatos gázszállításról az orosz és a szerb elnök

Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vucic szerb elnök megállapodott a Szerbiába irányuló orosz gázszállítások folyamatosságáról. Egyeztettek az ukrajnai helyzetről és a Koszovó körüli fejleményekről – közölte a Kreml. 

 A közlemény szerint megállapodás született egyebek között arról, hogy Oroszország továbbra is folyamatosan szállít földgázt Szerbiába.

 

Ukrán arzenált semmisítettek meg Zelenszkij szülővárosában

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint rakétákkal megsemmisítették az ukrán hadsereg nagy arzenálját Krivij Rihben, Zelenszkij elnök szülővárosában – jelentette a Tass állami hírügynökség.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy az orosz védelem lelőtt egy ukrán SZU-25-ös vadászgépet Dnyipróban. ((BBC)


Stratégiai útvonal került ukrán ellenőrzés alá 

Az ukránok kiszorították az orosz erőket a Liszicsanszk – Bakhmut autópályáról, így csapatokat és a humanitárius szállítmányokat tudnak vinni az Ukrajna által ellenőrzött területeket Szeverodonyeckkel összekötő útvonalon – jelentette be Szerhij Haidai kormányzó.

 

Hiperszonikus cirkálórakétát tesztelt Oroszország - videó


Még mindig víz alatt az elárasztott ukrajnai település

Még mindig víz alatt áll az ukrajnai Gyemidiv település, ahol a helyi erők leromboltak egy gátat és elárasztották a területet, hogy megakadályozzák az orosz csapatok előrenyomulását Ukrajna fővárosa, Kijev felé - mondta Olekszij Kuleba regionális kormányzó szombaton késő este.

A fővárostól mintegy 35 kilométerre északra fekvő faluban legalább 50 ház van  hónapok óta elárasztva. 
Az ukrán hadsereg februárban felrobbantott egy gátat az Irpin folyón, aminek következtében a víz a településre és több ezer hektárnyi területre folyt, elárasztva a házakat és a földeket, de megakadályozva, hogy az orosz tankok elérjék a fővárost.

Kuleba a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében azt írta, hogy "az emberek megértőek a helyzettel kapcsolatban. Mi viszont mindent megteszünk a probléma megoldása érdekében".

A falut, amelynek történelme ezeréves múltra tekint vissza, az invázió kezdete után részben kiürítették - jelentette a helyi média -, de néhány lakos visszatért, mióta Moszkva áttette támadásának fő csapásirányát Kelet-Ukrajnába.


Ezért lenne fontos Szeverodonyeck elfoglalása

A BBC-nek nyilatkozó katonai szakértők szerint Oroszországnak gazdasági és katonai szempontból nem sok haszna származik a város elfoglalásából, de
a város bevételével egyfajta korai győzelmet hirdetne a háborúban, mivel ez az utolsó nagyobb város, amely nincs orosz ellenőrzés alatt a Luhanszki régióban. 

 

Csaknem húsz robbanás Szumi régióban

Az orosz katonaság ismét tüzet nyitott a határőrökre Szumi területen, közel 20 robbanásról számoltak be. Az ukrán fegyveres erők közölték, hogy az oroszok az orosz határhoz közeli Bojaro-Lezhacsi falu felé lőttek, áldozatok nincsenek.

Az ígértnél kevesebb fegyvert szállítanak a németek Ukrajnának

Németország az ígéretek ellenére az elmúlt két hónapban alig szállított fegyvereket Ukrajnának - írja a Welt.

A Welt beszámolója szerint Ukrajna március óta mindössze két fegyverszállítmányt kapott Németországtól, és Olaf Scholz kancellár eddig elutasította a német tankok illetve páncélozott személyszállítók transzportját.


Az ukránok próbálják visszafoglalni Toskivkát

Az ukrán csapatok a Szeverodonyecktől 18 kilométerre lévő Toskivkát próbálják visszafoglalni, de az orosz csapatok keményen ellenállnak. A mostani a harmadik ukrán támadás, amivel próbálják bevenni a települést.


Négy NATO-hadihajó érkezett egy finn kikötőbe

A hajók a finnországi Hernesaari kikötőjébe érkeztek, a Nexta úgy tudja egy Balti-tengeri gyakorlaton vesznek majd részt.

Ezzel egy időben az amerikai USS Kearsarge repülőgép-hordozó kikötött az észtországi Tallinnban kötött ki, amely szintén egy hadgyakorlaton vett részt.

 

Bajba kerülhet az orosz fekete-tengeri flotta

Ennyi Harpoon rakétával a teljes orosz fekete-tengeri flottát meg tudjuk semmisíteni – mondta Szergej Bratcsuk, az odesszai regionális közigazgatás vezetője. A rakétákat Dániától kapták.


Kijevben újra a normális mederben folyik az élet - videó


 


ORFK: Több mint tízezer menekülő érkezett szombaton Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5886, a román-magyar határszakaszon belépők közül  5617 személy nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett –
- írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.


Rakétakilövő rendszerekre lenne szüksége az ukránoknak Donbaszban


Ukrajna sürgeti a további nehézfegyver-szállítmányt az orosz erők visszaszorításához a Donbasz keleti részén.

Ukrán tisztviselők elsősorban a fejlett, amerikai gyártmányú, mobil, többszörös rakétakilövő rakétarendszereket sürgetik, ezekkel akár
300 km távolságból is képesek célpontokat megsemmisíteni, hogy megállítsák az orosz előrenyomulást Luhanszkban és Donyeckben – írta a The Guardian.


Újabb tisztet veszíthettek az oroszok

Az ukrán fegyveres erők tájékoztatása szerint megölték Alekszandr Doszjagajev alezredest, az orosz 104. légitámadó ezred egyik parancsnokát. 

Az információt orosz, vagy más források egyelőre nem erősítették meg.


Megsemmisült az orosz modern tankok harmada

Oroszország elveszítette modern tankjainak 30 százalékát, ennek tudható, hogy újra bevetik a régebbi, ötven éves T-62-es tankjait - mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója.


Folyamatos tűz alatt Szeverodonyeck - videó

Intenzív harcok zajlanak elsősorban a város külterületén. 

Az ukránok egyelőre védik állásaikat, a városban viszont nincs áram, és a mobilhálózatot is blokkolták - írta a Kyev Independent.

Az oroszok tegnap elfoglaltak egy hotelt a város külterületén, valamint a környező utcákat is. 

 

Borítókép: Ukrán katonák a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében 2022. május 28-án. Két nappal korábban az orosz légierő rakétacsapást mért az ukrán 10. hegyi rohamhadosztály állásaira Bahmutnál. MTI/EPA/STR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában