Ukrán válság

2022.05.07. 08:21

Minden nőt, gyermeket és időst evakuáltak az Azovsztal acélgyárból (frissül)

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 73. napjáról.

WHO: mintegy kétszáz csapást mértek egészségügyi létesítményekre a háborúban

Eddig mintegy kétszáz csapást mértek egészségügyi létesítményekre az ukrajnai háborúban – közölte Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója szombaton Kijevben.

Az értesüléseket továbbítják az illetékeseknek, hogy tisztázzák, háborús bűncselekményekről van-e szó – tette hozzá Ryan.

A vészhelyzeti igazgató sajtótájékoztatóján aláhúzta: a háborús felek kötelesek kerülni az egészségügyi létesítmények elleni támadásokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta: az orosz erők közel négyszáz egészségügyi létesítményt pusztítottak el vagy rongáltak meg Ukrajnában a háború február 24-i kezdete óta.

Oroszország eddig következetesen tagadta a háborús bűncselekményekre vonatkozó vádakat, és jelezte: nem támad civil célpontokat.

Mike Ryan a WHO főigazgatójával, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal együtt utazott előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe.

A főigazgató hangsúlyozta: a WHO az ukránok oldalán áll. Egyúttal felszólította Oroszországot, hogy vessen véget a háborúnak.

Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter szombaton azt mondta: tíz orvos meghalt és további negyven megsebesült a harcokban.

Több mint negyven kórház romba dőlt, és nem lehet őket újjáépíteni. Körülbelül ötszáz kórház megrongálódott, és használhatatlanná vált

– idézte az Ukrinform hírügynökség a minisztert.

Ukrán miniszterelnök-helyettes: minden nőt, gyermeket és idős embert evakuáltak az Azovsztal acélgyárból

Minden nőt, gyermeket és idős embert evakuáltak a Mariupolban található Azovsztal acélgyárból – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szombaton.

A mariupoli humanitárius műveletek ezen szakasza véget ért

– írta a tisztségviselő a Telegramon.

 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök késő éjjeli beszédében azt mondta: eddig több mint háromszáz civilt menekítettek ki az Azovsztalból. A hatóságok innentől a sebesültek és az orvosok evakuálására összpontosítanak, valamint arra, hogy humanitárius folyosókat hozzanak létre, amelyeken keresztül Mariupol és a környező települések lakói biztonságban távozhatnak – tette hozzá az államfő.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy lezárult a civilek evakuálása az acélgyárból. A tárca szerint összesen 51 ember – 18 férfi, 22 nő és 11 gyermek – távozott a csütörtökön kezdődött, háromnapos művelet során.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha az orosz támadók megpróbálják teljesen megsemmisíteni a gyártelepet védő ukrán erőket, vagy civileket támadnak, Kijev megszakítja a háború befejezését célzó kétoldalú tárgyalásokat.

Partraszálló egységet semmisítettek meg az ukránok

Ukrajna védelmi minisztériuma szombaton közzétett egy videót, melyen állításuk szerint az látható, ahogy megsemmisítik az orosz csapatok egy partraszálló egységét a Kígyó-szigetnél. A drónos támadásban a hajón kívül két rakéta-védelmi rendszert is eltaláltak.

Kijárási tilalmat rendeltek el Odesszában

Újabb rakétatámadásról érkezek jelentések a dél-ukrajnai Odesszából.

A fehérorosz Nexta TV Twitter-csatornáján megosztott képen fekete füst látható a város felett.

Közben az odesszai hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el május 8. este 10 és május 10. reggel 5 óra között.

Kijev: folytatódik az evakuálás Mariupolból

Folytatódik szombaton a civilek kimenekítése az ukrajnai Mariupolból, így az Azovsztal acélmű területéről is – jelentette be Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes a Telegram üzenetküldő oldalon.

Előző nap – egybehangzó ukrán és orosz közlések szerint – 51 civil hagyta el az üzem területét autóbuszon. Az ENSZ közvetítésével zajló műveletben ukrán beszámolók szerint az elmúlt napokban már 500 embert sikerült kimenekíteni az Azovsztalból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal fenyegetőzött, hogy ha az orosz támadók megpróbálják teljesen megsemmisíteni a gyártelepet védő ukrán erőket, vagy civileket támadnak, Kijev megszakítja a háború befejezését célzó kétoldalú tárgyalásokat.

Az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy szombaton is folytatódott az ország elleni orosz offenzíva. Harkiv körzetében az orosz erők leromboltak három közúti hidat. A déli Mikolajivot és a fekete-tengeri Odesszát is érték rakétacsapások a kijevi közlések szerint.

A Donyec-medencében található Szeverodonyecket a városvezetés közlése szerint körülvették az orosz erők.

Az ukrán hadvezetés a Facebookon szombaton is bejelentést tett egy orosz hadihajó megsemmisítéséről a fekete-tengeri Kígyó-sziget térségében.

A Moldovához tartozó, Moszkva-barát szakadár Dnyeszteren túli terület vezetése szombaton közölte, hogy négy robbanás történt egy faluban az ukrán határ mentén. Áldozatokat a robbanások nem követeltek. A helyi belügyi illetékesek szerint dróncsapás érte a térséget. Hasonló esetek már voltak korábban is az elmúlt két hétben, és ezek olyan aggodalmat keltettek a nemzetközi közösségben, hogy az ukrajnai háború átterjedhet az ország határain túlra.

Több rakéta is elérte Odesszát

Több rakéta is elérte Odessza városát szombaton, közölte a dél-ukrajnai város önkormányzatának szóvivője.

Részleteket nem árult el azzal kapcsolatban, hogy vannak-e áldozatok, vagy hogy mekkora kárt okoztak a becsapódások.

Korábban négy másik rakéta is becsapódott a régióban.

Az ukránok szerint egy újabb orosz hadihajót semmisítettek meg

Az ukrán hadvezetés a Facebookon szombaton is bejelentést tett egy orosz hadihajó megsemmisítéséről a fekete-tengeri Kígyó-sziget térségében.

Az ukránok szerint egy Bayraktar TB-2 drón megsemmisített egy Serna-osztályú orosz partraszálló hajót, a bevetésről egy felvételt is közzétettek.

Ebből a hajótípusból 12 épült 1994 és 2014 között az orosz hadsereg számára.

Amerikából és Európából származó felszereléseket semmisíthettek meg az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az Egyesült Államokból és Európából származó katonai felszereléseket semmisítettek meg a kelet-ukrajnai Harkov térségében, írja a Reuters.

A közlés szerint 18 katonai létesítményt, köztük három lőszerraktárt ért csapás

péntekről szombatra virradó éjszaka.

A MOL eszköztámogatással segíti az ukrán energetikai hálózat folyamatos működését

Eddig 290 ezer eurónak megfelelő támogatást ajánlott fel a vállalat, és az ukrán fél visszajelzése alapján 50 ezer euró értékben szállítottak eszközöket a határhoz.

A MOL-csoport szombaton közölte, hogy a vállalat csatlakozott a Nemzetközi Olaj- és Gáztermelők Szövetsége (IOGP) kezdeményezéséhez, és részt vesz az Ukrajnának nyújtott eszköztámogatási programban.

A közlemény szerint

az iparági együttműködés célja, hogy elhárítsa a háború során keletkezett károkat, segítse az ukrán energetikai hálózat folyamatos működését.

A programot az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatósága és az Energiaközösség koordinálja, az ukrán Energiaügyi Minisztérium pedig rendszeres és pontos tájékoztatást nyújt a hálózat működtetéséhez szükséges eszközökről - tudatták.

Kiemelték:

a MOL a kőolaj- és földgázkitermelés folytonosságát elősegítő eszközöket maga szállítja el az ukrán határhoz. A vállalat folyamatosan követi az újonnan felmerülő igényeket, és dolgozik az eszköztámogatás kiterjesztésén

- tették hozzá.

A közleményben idézik Homonnay Ádámot, a MOL Magyarország kutatás-termelési igazgatóját, aki kijelentette: "szolidaritást vállalunk Ukrajnával, és elkötelezett támogatói vagyunk annak az iparági összefogásnak, amely az ukrán energetikai hálózat folyamatos működését segíti".

A fehérorosz elnök szerint elfogadhatatlan lenne atomfegyverek használata Ukrajnában

Az AP hírügynökségnek nyilatkozva Aljakszandr Lukasenko kijelentette, hogy elfogadhatatlan lenne atomfegyverek használata Ukrajnában, mert Ukrajna „közvetlenül mellettünk van".

Nem vagyunk az óceán túloldalán, mint az Egyesült Államok

- fogalmazott Lukasenko, hozzátéve, ki tudja, az atom „hová röpítené földgolyónkat".

Lefoglalnak egy Putyinhoz köthető jachtot Olaszországban

Olaszország elrendelte egy 700 millió dolláros jacht lefoglalását, ami szerintük Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető.

A Seherezádé tavaly szeptember óta javítás alatt áll egy toszkánai kikötőben. Az olasz pénzügyminisztérium közlése szerint a hajó tulajdonosa kapcsolatban áll az orosz kormánnyal.

Biden további 150 millió dolláros segélyt jelentett be

Az Egyesült Államok további 150 millió dolláros biztonsági segítségnyújtási csomagot küld Ukrajnának, benne olyan "testreszabott" felszerelésekkel, melyek segíthetik Ukrajna védekezését, írja a Fox News.

A Pentagon szóvivője elmondta, az Ukrajnába küldött felszerelés 25 ezer darab 155 mm-es tüzérségi töltényt, három AN/TPQ-36 ellentüzérségi radart, elektronikus zavaró berendezéseket, terepi berendezéseket és pótalkatrészeket tartalmaz.

Több mint tízezer háborús bűncselekménnyel vádolják az ukránok az oroszokat

Az ukrán főügyészség szerint jelenleg több mint tízezer háborús bűncselekmény ellen folyik nyomozás, melyet az orosz erők követtek el.

Tömegsírból kihantolt emberek nejlonzsákba helyezett holttestei a Kijev melletti Bucsában 2022. április 7-én
Forrás: Roman Pilipej / MTI/EPA

A hivatal kora reggeli jelentése szerint a háború kezdete óta 10 257 esetet regisztráltak. Azt írják, 223 gyerek halt meg eddig a háborúban és további 633 megsérült. A jelentés hitelességét egyéb forrásból nem lehet megerősíteni.

Minden eddiginél véresebb napok jöhetnek Harkovban

Harkovot a háború kezdete óta folamatosan ágyúzták. Senki nem tudja, hány ember halt meg eddig a városért vívott csatában. A Harkovért vívott csata most döntő szakaszba juthat szakértők szerint, ami stratégiailag meghatározó lehet a Donbászért folytatott harcban.

Russian attacks on Ukraine
Menedéket kereső emberek az egyik harkivi metróállamosán május 6-án
Forrás: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency via AFP

Több mint tizenháromezren érkeztek hazánkba Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5991 ember lépett be pénteken Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 7090-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 530 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség.

Az orosz-ukrán háború elől menekülő gyerekek játszanak a beregsurányi segítségponton
Forrás: Balázs Attila / MTI

Az ukrajnai háború elől pénteken 413 ember, köztük 192 gyerek érkezett Budapestre vonattal - tudatták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte szombaton a rendőrség honlapján, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

Több mint 40 ukrán esett fogságba, fogolycsere keretében elengedték őket

„Újabb fogolycserére került sor: 41 embert, köztük 11 nőt hoztunk haza" – mondta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A szabadon engedett emberek között 28 katona és 13 civil volt, akik közül egy ember az ukrán ortodox egyház papja – sajtóhírek szerint.

Ukrajna azt nem árulta el, hány oroszt engedtek el a foglyokért cserébe.

Zelenszkij tárgyalna Oroszországgal

Az ukrán elnök azt mondta, továbbra is hajlandó tárgyalni Oroszországgal, de csak akkor, ha Moszkva kivonja a csapatait Ukrajnából.

Volodimir Zelenszkij azt mondta, megbeszélésekre van szükség a gyilkolás megállításához. „Ennek feltétele a február 23-i állapotok visszaállítása. Csak ebben a helyzetben leszünk képesek normálisan megbeszélni a dolgokat" – mondta.

Több tucat embert kimenekítettek a mariupoli Azovstal acélmű alatti bunkerekből

Az Associated Press szerint több tucat civilt mentettek ki az ostromlott acélgyár alatti alagutakból. Az üzem alatti bunkerekben körülbelül 2000 katona és több száz civil van még.

A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott, 2022. május 4-én készült műholdkép a mariupoli Azovsztal acélmű orosz támadásokban megrongálódott épületeiről
Forrás: MTI/AP/Planet Labs PBC

Az Egyesült Királyság 287 generátort küld Ukrajnába

A brit kormány ígéretet tett arra, hogy 287 mobil generátort küld Ukrajnába a már adományozott 569 mellé. A generátorok csaknem 8000 otthon áramellátására elegendőek. Többek közt kórházakban, menhelyeken fogják használni őket.

Több mint 500 ezer ukránt telepítettek át Oroszországba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a háború kezdete óta több mint 500 ezer ukrán állampolgárt deportáltak Oroszországba. Azt mondta, a deportált ukránok Oroszország távoli régióiba kerülnek - írja a Sky News.

Borítókép: Önkormányzati dolgozók takarítanak az orosz légitámadás után a Donyeck megye északi részén, ukrán ellenőrzés alatt álló Kramatorszk városban 2022. május 6-án. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában