Finanszírozás

2022.05.10. 18:27

Félmilliárd forint támogatást kaptak a szakrendelők a védekezésre

A Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség adatgyűjtése alapján 35 szakrendelő részesült támogatásban, az átlagos finanszírozás mintegy 14,5 millió forint.

Félmilliárd forint támogatást kaptak azok a szakrendelők, amelyek részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - tájékoztatott a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség kedden.

Az oltások beadása, ennek megszervezése, a szükséges eszközök és személyzet biztosítása az adott egészségügyi intézmény feladata volt, ez azonban nem szerepelt az önálló járóbeteg szakellátók finanszírozott feladatai között, így a munkában részt vevő intézmények saját forrásaikból finanszírozták költségeiket - közölték.

A járóbeteg-szakellátási szövetség ezért felmérte az intézmények 2021. január 1. és június 30. közötti időszakban a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, igazolt kiadásait, és az igényeiket eljuttatta az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) - írták.

Az Emmi a több mint félmilliárd forintos támogatási igényt elfogadta. Az adatgyűjtés alapján 35 szakrendelő részesült támogatásban, az átlagos finanszírozás mintegy 14,5 millió forint. Változó volt a költségek mértéke, volt szakrendelő, amely 230 ezer, de volt olyan is, amely 53 millió forint támogatást kért - ismertették.

Hozzátették, hogy a 35 intézményben a szóban forgó hat hónapos időszak alatt 325 ezer oltást adtak be.

A most megítélt támogatások csak a 2021. január 1. és június 30. közötti időszakban, a járvány elleni védekezéssel összefüggésben felmerült olyan költségekre fordíthatók, amelyeket az intézmény már korábban teljesített és a kompenzációjára máshonnét külön forrást nem kapott.

Borítókép: Páciensek várakoznak a koronavírus elleni oltásra az az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő oltópontján 2021. március 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában