Honvédelem

2022.05.26. 11:46

Ezért szükséges a rezsivédelmi és a honvédelmi alap

A most bevezetett rezsivédelmi és honvédelmi alap azt az elvet követi, hogy a háború árát ne az emberekkel fizettessék meg. Erről is beszélt a Századvég jogi szakértője, ifj. Lominici Zoltán az Origónak.

Az Origo kérdésére válaszolva ifj. Lomnici Zoltán elmondta:

– 2010-ben az Orbán-kormány egyik kiemelt célkitűzése a magyar gazdaság stabilitásának és folyamatos fejlődőképességének megteremtése volt.A hazai és nemzetközi baloldali média vonatkozó álhíreivel és gátlástalan hangulatkeltésével ellentétben a magyar gazdaság a koronavírust megelőző években rendre az elemzői várakozásokon felül teljesített. Hazánkban az adójogi és a gazdasági jogi környezet változásai (pl. 2017 óta a társasági adó 9 százalék) nemcsak a hazai kis- és középvállalkozásoknak, nagyvállalatoknak kedveztek, hanem a külföldi működőtőke megjelenését is elősegítették és ösztönözték. 

Hangsúlyozta:

– Fontos megjegyezni, hogy az Alaptörvény is konkrétan rögzíti, hogy a központi költségvetésről és az annak végrehajtásáról szóló törvényjavaslatoknak azonos szerkezetben, átlátható módon és ésszerű részletezettséggel kell tartalmazniuk az állami kiadásokat és bevételeket.Természetesen az átláthatóságnak vannak különböző fokozatai, de azt állítani, hogy a kormány mindent megtesz, hogy semmit ne értsünk meg a költségvetésből, egyszerűen nem igaz. A dokumentum tele van részletes táblázatokkal, magyarázatokkal, felhasználási és elszámolási szabályokkal, csak idő és szakértelem kell annak áttanulmányozásához.

A költségvetés átláthatóságát szintén biztosítja, hogy maga a tervezés folyamata kétszintű – fejti ki a szakértő.

– A fő számokat a kormány terjeszti elő, míg a részleges előirányzatok és intézkedések kialakítása alulról indul.Ez utóbbi történhet intézményi szinten, de beszélhetünk egyszerű állampolgári kezdeményezésről is, ami közvetve a parlamenti képviselőn keresztül történik módosító javaslat formájában– hangsúlyozta.

A kormány a 2022-es költségvetéssel megpróbálja maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló költségvetési mozgásteret, a pénzügyminiszter szavaival élve: ha kanyarban akarunk előzni, jobban kell nyomni a gázt. A kormányzat a 2022-es költségvetést az újraindítás költségvetésének is nevezte, mint ahogyan ez "a modern Magyarország történetének legnagyobb gazdasági programjaként" lett megnevezve. Az eddigi eredmények alapján a megjelölés nem túlzó, sokkal inkább mértéktartó volt

– tette hozzá.

– Az energiaárak már a háború előtt jelentős emelkedésnek indultak, elsősorban Brüsszel elhibázott klíma- és energiapolitikája miatt, melynek hatására Nyugat-Európában drasztikus mértékben megnövekedtek a rezsikiadások. Ezt a helyzetet pedig csak fokozta az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, valamint az erre adott elhibázott és átgondolatlan uniós szankciós politika, amely figyelmen kívül hagyja a nemzetállamok földrajzi sajátosságait és nemzeti érdekeit

 – emelte ki a jogi szakértő.

A lakosság terheinek csökkentése már korábban is az Orbán-kormányok politikájának középpontjában állt, ennek köszönhetően a rezsicsökkentés intézkedése már régóta védelmet biztosít a magyar lakosságnak a magas energiaárakkal szemben

 – tette hozzá Lomnici.

A szomszédságunkban zajló háborúhoz, valamint annak következményeihez azonban alkalmazkodnia kell a nemzeti kormányoknak annak érdekében, hogy megvédhessék állampolgáraikat. A magyar kormány a háború kitörésének kezdete óta azt az álláspontot foglalta el, hogy a háború árát ne a magyar emberekkel fizettessék meg.

A most bevezetett rezsivédelmi és honvédelmi alap is ezt, a nemzeti érdeken alapuló elvet követi, azáltal, hogy a lakosság megterhelése helyett a bankokra és a multinacionális vállalatok extraprofitjára terheli a globális kihívások többletköltségeit –hangsúlyozta. 

Mindez nem csupán energiapolitikai, hanem nemzetbiztonsági célokat és érdeket is szolgál, ugyanis Brüsszelre a számtalan pénzügyi válságalap ellenére a szuverenista, önálló és nem szervilis politikát folytató tagállamok mérsékelten vagy egyáltalán nem számíthatnak. A gazdasági kitettség pedig köztudottan tovább gyűrűzik, láncreakció-szerűen politikai, biztonsági kitettséget eredményezhet 

– tette hozzá.

A magyar kormányzat – és központi politikai akarat – világos álláspontot képvisel: az uniós szerződések szelleme és betűje szerint a kevésbé fejlett európai régiók és országok gazdasági felzárkózását, illetve a fennálló különbségek mérséklését a következő fiskális periódusban is kiemelt célként kell kezelnie a döntéshozóknak Brüsszelben.

– zárta mondanivalóját ifj. Lomnici Zoltán.

Borítókép: Ifj. Lomnici Zoltán Fotó: MTI/Marjai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában