Nagy a baj

2022.05.19. 10:23

Egyre több problémát okoznak a migránsok Olaszországban

Nemi erőszak, illegális táborok és migrációs nyomás. Egy nap alatt 350 illegális bevándorló érkezett az ország déli határához. Eközben a korábban érkezettek hely hiányában beköltöztek az egyik fővárosi híd alá, a helyiek pedig ezt elfogadhatatlannak tartják.

A jó időjárásnak köszönhetően ismét egyre többen próbálkoznak a tengeren bejutni az Európai Unió területére. Lampedusa szigetére naponta mintegy 350 illegális bevándorló érkezett. Egy közeli befogadóközpontba szállították őket, amit eredetileg 250 ember befogadására terveztek, azonban jelenleg több mint 650 embert szolgál ki – írja cikkében a V4NA.

Eközben a Földközi-tenger középső részén két civil szervezet hajója, a SeaWatch és a Sea-Eye folyamatosan mentik ki az illegális bevándorlókat a tengerből. A SeaWatch hajóján jelenleg is 145 illegális bevándorló várakozik, akiknek egy része már több mint 10 napja tartózkodik a fedélzeten. A Soros-hálózathoz tartozó civil szervezet a Twitteren keresztül próbált nyomást gyakorolni az olasz kormányra, hogy engedélyezzék a hajó kikötését Lampedusa szigetén. A Sea-Eye hajója pedig Málta partjai közelében vesztegel 58 emberrel a fedélzetén, miután a máltai hatóságok nem engedték kikötni a szigeten.

A legnagyobb probléma azonban nem a migránsok érkezésével van, hanem az országban lévők elszállásolásával, mivel egyre több helyen sátortáborokat állítanak fel a bevándorlók.

Ez történt Róma központjában is, a Tevere folyó partján. A migránsok a turisták által közkedvelt városrészen vertek tanyát, ami nagy felháborodást keltett a helyiek között.

Egy szövetkezet vezetője szerint

Időnként felszámolnak néhány ilyen tábort, de a migránsok még aznap este visszatérnek és elkezdik újjáépíteni a minivárost. Ha a Piazza Mazzini tér felől indulunk el, legalább hét ilyen táborral találkozhatunk. Ezek olyannyira feltűnők, hogy a város szimbolikus műemlékei elől veszik el a turisták érdeklődését.

A Confapi Lazio Turismo elnöke, Stefano Donghi szerint

ez egy szürreális helyzet, amit tátott szájjal néznek a Rómába látogatók. A part tele van táborokkal, egyes szakaszokon pedig a parkok valódi dzsungellé kezdenek válni.

Az illegális bevándorlók nem csak a folyóparton, hanem a Termini pályaudvar közelében is egyre több problémát okoznak a fővárosban. A napokban egy 24 éves szenegáli migráns megtámadott egy Róma közelében élő nőt, aki a barátaival eltöltött este után éppen a szállására tartott. Az agresszív bevándorló rávetette magát a nőre és tapogatni kezdte, majd megpróbálta megerőszakolni. A nő segítségért kiáltott, amit néhány, a közelben szolgálatot teljesítő rendőr hallott meg, akik a segítségére siettek. A szenegáli férfi megpróbált elmenekülni, de a rendőrök elfogták, a nőt pedig kisebb sérülésekkel és sokkos állapotban szállították kórházba.

Borítókép: Észak-Afrikából érkezett, Európába igyekvő illegális bevándorlók testhőmérsékletét mérik meg a legdélebbi olasz sziget, Lampedusa kikötőjében 2020. augusztus 3-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában