Felháborító ügy

2022.05.28. 09:15

Beismerés történt a Dorosz-kiadvány ügyében

Dunaújvárosban nem tudnak a Dunakeszin terjesztett kampányújságról.

Szabó Zsolt (Párbeszéd), Dunaújváros alpolgármestere az önkormányzat sajtószóvivőjén keresztül üzente meg: ismeri Varga Richárdot, aki a DS Média Kft. vezető tisztségviselőjeként 2020-ban egymilliárd forintért nyert el megbízásokat a megyei jogú város médiafelületeinek működtetésére. Dunaújvárosban mindenesetre nem tudnak a DS Média Kft. által gyártott dunakeszi kampányújságról, amely Dorosz Dávid országgyűlési képviselő üzeneteit volt hivatott eljuttatni a választóknak, a választások után pedig Fidesznek dolgozó ellenzékiekről írt – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Varga Richárd és a DS Média Kft. tavaly az előválasztás során a Pest megyei Dunakeszin tűnt fel mint Dorosz Dávid helyi párbeszédes jelölt kiadványának a főszerkesztője és gyártója.

Bár a cég az elérhető oldalain nem tüntette fel, hogy Dunaújvároson kívül is foglalkozna médiával, a Helyi Hírhozó című kampányújságot legyártották és terjesztették Dorosz Dávid dunakeszi kampányában. Megkereséseinkre végül csütörtök este válaszolt a dunaújvárosi ellenzéki önkormányzat. Amellett, hogy elismerték, a dunaújvárosi médiacég vezetője, Varga Richárd és Szabó Zsolt párbeszédes alpolgármester ismerik egymást, azt is írták, hogy nem tudnak arról, hogy a Helyi Hírhozó című kampánykiadványt a városi megbízás alapján gyártotta volna le a DS Média Kft.

Egészen pontosan azt állították, hogy nem ismerik a Helyi Hírhozó című kiadványt, az önkormányzat által működtetett médiafelületek között ilyen nem szerepel.

Mint írták:

Helyi médiát európai uniós nyílt közbeszerzés alapján üzemelteti Dunaújváros önkormányzata, attól eltérni nem lehet. A közbeszerzés részletei, így az érintett médiumok adatai, nyilvánosan elérhetők a Közbeszerzési Hatóság oldalán.

Ezek alapján további kérdéseket vet fel, hogy kik fizettek az újság legyártásáért, valamint a Helyi Hírhozó facebookos ­hirdetéseiért. Az ügyben próbáltuk elérni Dorosz Dávidot, akinek azonban már az előválasztás hivatalos oldalára korábban feltöltött önéletrajzát is eltávolították, e-mail-címet pedig sehol nem adott meg a Párbeszéd elnökségi tagja. Az Elovalasztas2021.hu weboldalon egyébként a baloldali jelölteknek a kampányköltéseik­ről is be kellett számolniuk, de ezek a dokumentumok sem érhetők már el a hivatalos oldalon.

Emiatt a Párbeszéd sajtóosztályához fordult a Magyar Nemzet kérdéseivel. Azt szerette volna megtudni, hogy kötött-e szerződést a párt vagy Dorosz Dávid a dunaújvárosi céggel, és ha igen, mennyit fizettek a kampánykiadványokért.

Felmerül még a kérdés, hogy a választások utánra is szólt-e a megbízás, ugyanis a Helyi Hírhozó Facebook-oldalán még május 5-én is egy fizetett hirdetést tettek közzé arról, hogy a körzetben két helyi ellenzéki politikus (Lőrincz László korábbi gödi alpolgármester és Lukácsi Bálint dunakeszi önkormányzati képviselő) valójában a Fidesz sikeréért dolgozott. Bár azt leszögezték, hogy nem rajtuk múlt Dorosz Dávid és az ellenzéki szövetség veresége a Pest megyei 5. számú választókörzetben, de szerintük érdemes megismerni a módszereiket. A párt lapzártánkig nem válaszolt megkeresésekre.

A Párbeszéd nevű piócapárt egyébként összesen 6 egyéni jelöltet indított országszerte, akik közül egyedül Dorosz Dávidból nem lett képviselő a választások után. A Párbeszéd elnökségi tagja mellett hiába kampányolt a szintén elnökségi tag dunaújvárosi alpolgármester (a már említett Szabó Zsolt), így sem tudott győzni Dunakeszin. A korábban Karácsony Gergely főpolgármester helyetteseként is megbukott Dorosz Dávid azóta csak a beépített fideszesekről szóló elméletének a közösségi oldalán való megosztásával hívta fel magára a figyelmet.

Borítókép: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában