Megint a régi nóta

2022.04.05. 09:21

Uniós biztos: élesíthető a jogállamisági mechanizmus Magyarországgal szemben

Mindössze napokkal a magyar országgyűlési választások után már be is lengették a jogállamisági vita folytatását.

– Az Európai Bizottság nem tétlenkedik Magyarország esetében, kész élesíteni a jogállamisági mechanizmust az országgal szemben – erről Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa beszélt a Tiroler Tageszeitung nevű lapnak. Az osztrák uniós biztos elmondása szerint mind Magyarország, mind Lengyelország esetében problémákat lát, például az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció terén – írja a Magyar Nemzet.

A nyilatkozatban Hahn határozottan elutasította a felvetést, miszerint az ukrán menekültek nagy száma, a befogadásukkal járó kihívások miatt az Európai Bizottság „megkímélné” a keleti tagállamokat, főként Lengyelországot.

– Lengyelország az ukrán menekültek befogadása terén nyújtott teljesítményét el kell ismerni, de ez nem jelentheti, hogy engedményeket kap a jogállamiság terén – összegezte a biztos.

A lap a magyarokkal szemben indítandó eljárással kapcsolatosan megjegyzi, hogy a vasárnap megtartott országgyűlési választás is a brüsszeli testület kivárását eredményezte. Utóbbiról többször írtunk: még uniós biztosok elmondása szerint is a választási folyamatba való beavatkozásnak minősült volna, ha még a voksolás előtt élesítik az egyes uniós források befagyasztását eredményezhető mechanizmust.

Az amerikai Bloomberg hírcsatorna pedig márciusban szellőztette meg, hogy Brüsszel az ukrán háborúra való tekintettel kivárhat a jogállamisági mechanizmussal: a büntetőintézkedések foganatosítása kockázatos lenne egy olyan időszakban, amikor az EU-államok az egekbe szökő energiaárakkal, az orosz–ukrán háború gazdasági következményeivel, valamint a blokk területére áramló menekülttömeggel is birkóznak. Bizottsági forrásokra hivatkozva azt is megírták, hogy sem a magyarok, sem a lengyelek esetében nem betonbiztosak jogilag a bizottsági érvek, márpedig ezt az integrációtörténeti jelentőségű lépés megkövetelné.

Az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján az illetékes szóvivő egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy küszöbön lenne a jogállamisági mechanizmus élesítése.

Borítóképünkön Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában