Magára maradt

2022.04.21. 16:22

Megbukott Hadházy akciója, a Momentum nem bojkottálja a parlamentet

Hadházy Ákos bojkottálni szerette volna a parlament munkáját, persze, úgy, hogy a mandátumot, és az ezért járó fizetést felveszi. A Momentumot - melynek frakciójába beül - akarta megnyerni ehhez, de nem sikerült, a párt végül csak abba a bohóckodásba ment bele, hogy nem mennek el az alakuló ülésre. Pedig Hadházy ennél többet akart, zavarosan arról beszélt egy interjúban, hogy nem szabad „sok pénzért” „protokolláris” pozíciókat elfoglalni. A Momentum viszont részt vesz mindenben, Orosz Anna már fel is vette mandátumát. Csak előtte kicsit durcáskodnak az alakuló ülésen, ahol a parlamenti választás eredményét kihirdetik: láthatóan továbbra sem önmagukban, hanem a választókban keresik a hibát a történelmi vereségért.

A látványos választási bukást véglegesítő hivatalos szavazatszámok ismeretében szinte azonnal megkezdődött a marakodás a baloldalon a mandátumokért. Miután az ellenzéki vezetők egymás után bejelentették, hogy nem veszik fel listás mandátumaikat, máris indult az osztozkodás. Hadházy Ákos a bukott miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter mandátumát odaadná az LMP-s Szél Bernadettnek, aki április 3-án az összefogás egyéni jelöltjeként vereséget szenvedett a kormánypárti Menczer Tamástól Budakeszin, és így kiesett a parlamentből - írja az Origo.

A baloldali összefogás politikusa, Hadházy Ákos azt megelőzően, hogy Márki-Zay mandátumát másnak ajánlotta volna, még nem feltétlenül értett egyet annak még csak a felvételével sem. A vereség után úgy fogalmazott: „az első fontos tisztázandó és legitim kérdés rögtön az, hogy felvehető-e a mandátum.”

Hadházy zavaros megszólalásaiban bombasztikusnak szánt megjegyzéseket tett, még olyat is mondott, hogy aki részt vesz a munkában, annak „ki lehet írni a homlokára, hogy kollaboráns”. Baloldali képviselőtársait arra buzdította szinte naponta, hogy ne vegyék fel a különféle parlamenti tisztségeket, pozíciókat és ne vegyenek részt a parlamenti vitákon, interpellációkon sem. Magyarul: ne vegyenek részt a Parlament munkájában, ami egyébként demokratikusan megválasztott országgyűlési képviselőként kötelességük lenne.

Mára úgy tűnik, legyőzték a párton belül Hadházyt, hiába erőszakoskodott. Abba a bohóckodásba mentek csak bele, hogy az alakuló ülést bojkottálják, de utána egyértelműen parlamenti munkára készül a párt, amelynek a frakciójába így Hadházy is beül majd várhatóan. Hiszen a pénzt azért akarja.

Borítókép: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a páholyban az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában