Választás 2022

2022.04.06. 15:34

John Fund: tanuljunk Orbán Viktor elsöprő győzelméből, ne elítéljük azt!

A magyar országgyűlési választás utóéletével foglalkozik a neves konzervatív kommentátor a National Review honlapján – írja a Magyar Nemzet.

A magyar országgyűlési választás utóéletével foglalkozik John Fund a National Review honlapján. A neves konzervatív kommentátor nem először hívja fel a figyelmet arra, hogy

a nemzetközi baloldal és a liberális újságírók teljesen képtelenek megfelelően kezelni a jobboldali választási győzelmeket, különösen akkor ha azok ténye – vagy mértéke – váratlanul éri őket.

Ilyen szempontból a magyar fejleményekre még a szokásosnál is szűklátókörűbb reakciók érkeztek külföldről. Úgy tűnik a baloldalon képtelenek feldolgozni a magyar jobboldal elsöprő győzelmének súlyát.

Amit a Fidesz tett, az nem pusztán egyenértékű Ronald Reagan tizennyolc százalékos, földcsuszamlásszerű győzelmével az 1984-es választásokon, hanem több annál. A magyar konzervatívok négyszer egymás után értek el hasonló sikert

– idézi a szerző Magyarországon tanító honfitársát Gladden Pappint. Igaz – teszi hozzá – a mostani siker még a magyar konzervatívok, így az Alapjogokért Központ várakozásait is jócskán felülmúlta.

 

A Fidesz-kormány démonizálása baloldali körökben ahhoz vezet, hogy a nemzetközi közvéleményhez nem fognak eljutni a magyarországi választások tanulságai, egyszerűen azért mert a globális liberális médiumok – miközben az unalomig ismert mantrájukat ismételgetik – elhallgatják azt, amiből valós következtetéseket lehetne leszűrni.

Miközben a nemzetközi sajtó Orbánt bírálta, elmulasztották megfelelően bemutatni a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert, így a külföldi újságírókhoz nem jutott el annak a híre, hogy egy olyan politikusról van szó, aki képtelen uralkodni saját szavain, aki kommunisták és fasiszták összefogásaként jellemzi saját szavazótáborát.

Mint ahogy Magyarország határain túl az sem derült ki a nagyérdemű számára, hogy az ellenzék jelöltje képtelen volt kitörni Gyurcsány Ferenc – akit Fund „volt kommunista apparatcsikként” jellemez – befolyása alól.

 

John Fund védelmébe veszi a magyar választási rendszert is, melyet alaptalanul támad a globális fősodratú sajtó, és – saját ellenzéki forrásaira hivatkozva – megjegyzi, hogy a baloldalnak megfelelő hozzáférése volt a médiapiachoz. Fund úgy véli, hogy van még mit tennünk a kampányfinanszírozás átláthatósága terén, ám

a viszonylag laza szabályozás legalább annyira segítette az ellenzéket – amely így könnyedén juthatott külföldi forrásokhoz –, mint a kormányoldalt.

John Fund kitér az adatkezelési botrányra is, és felhívja a figyelmet, hogy a magyar baloldalt ezen a téren az amerikai Demokrata Párt emberei segítették, köztük olyanok is, akik korábban a szélsőbaloldali Bernie Sanders kampányán dolgoztak.

 

Cikke végén az ukrajnai háború kapcsán John Fund arra is rámutat, hogy a nyugati világ régóta nem tapasztalt kihívással találta szembe magát, és nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy mondvacsinált kifogásokkal belső ellenséget kreálunk magunknak, hiszen ilyenkor az egység megőrzése a legfontosabb.

 

Az eredeti írás ITT olvasható.

 

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában