Ukrán válság

2022.04.24. 14:15

Ferenc pápa: az emberek békét akarnak

A politikusok az emberekre hallgassanak, akik békét akarnak - szorgalmazta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében, melyben a húsvétot ünneplő ortodoxokat is köszöntötte.

Ferenc pápa kijelentette, az emberek békét akarnak.
        

A szokás szerint az apostoli palotának a Szent Péter térre néző ablakából mondott beszéde végén az egyházfő hosszan szólt az ukrajnai háborúról.
        

A pápa ismételten tűzszünetet szorgalmazott, amit a békére utaló szándék "minimális és kézzel fogható" jelzésének nevezett. A háborús támadások leállítását sürgette a szenvedéstől elgyötört lakosság érdekében.  
        

Az ortodox húsvét alkalmával köszöntötte a keleti egyházaknak az ünnepet most tartó hívőit. 

Isten adja nekünk vissza a békét, melyet a barbár háború megsértett

- mondta a katolikus egyházfő.  
        

Hozzátette: "szomorú, hogy (a húsvét) az összes keresztény számára szent és ünnepélyes napjaiban erősebben hallani a fegyverek halálos zaját, mint a feltámadást hirdető harangok zúgását, és szomorú, hogy a fegyverek egyre inkább átveszik a szavak helyét".
        

Mindannyiatoktól azt kérem, erősítsétek a béke érdekében mondott imákat, és legyen bátorságotok kimondani és kinyilvánítani, hogy a béke lehetséges. A politikai vezetőket arra kérem, hallgassák meg az emberek szavát, akik a békét akarnak, nem a konfliktus növekedését

- mondta a pápa. Szavait mintegy negyvenezren hallgatták a Szent Péter téren a Vatikán közlése szerint.
        

Ferenc pápa délelőtt a Szent Péter-bazilikában mutatott be misét az isteni irgalmasságnak szentelt vasárnap. Az egyházfő a szertartás nagy részén ülve maradt a napokban kiújult térdfájdalmai miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában