Nyomásgyakorlás

2022.04.27. 16:22

Alapjogokért Központ: hátba támadta hazánkat az Európai Bizottság

Mint írják, a bizottság célja, hogy megbüntesse hazánkat.

Az Európai Bizottság mai ülésén a jogállamisági eljárás megindításáról döntött Magyarországgal szemben. Az eljárást akkor indították meg, amikor mindennél nagyobb szükség lenne az Európai Unió belső egységének megőrzésére – olvasható az Alapjogokért Központ Facebook oldalán. Mint írják, az orosz-ukrán háború kapcsán hazánk a nyugati szövetségi rendszer lojális tagjaként minden közös uniós javaslatot, így az Oroszországgal szembeni szankciók kérdését is támogatta. A mostani döntéssel a Bizottság éket ver a tagállamok közé.

Ahogy arra kitérnek, az Unió szomszédságában zajló háború, és az azt kísérő gazdasági válság közepette a brüsszeli intézmények jogellenesen, jogalap nélküli politikai vitát folytatnak hazánkkal. Ennek fényében egyértelmű: a Bizottság mostani lépésével hátba támadta Magyarországot.

Mindez egyébként nem sokkal az április 3-i hazai országgyűlési választásokat követően történt, melyen soha nem látott politikai felhatalmazást kaptak a magyar kormánypártok az elmúlt 12 év munkájának folytatására. Az ugyanazon a napon megtartott népszavazáson pedig még nagyobb arányban álltak ki a választópolgárok a gyermekvédelem ügye mellett 

– rögzítették.

Az Alapjogokért Központ kiemelte, hogy a magyar választók döntése azonban szemmel láthatólag nem érdekli a brüsszeli intézményeket. Az uniós vezetők számára csak akkor fontos a demokrácia, amikor az általuk favorizált politikai erők jutnak hatalomra, ha ők mondhatják meg a tagállamok vonatkozásában is, hogy mi a demokrácia és annak szabályai.

Emellett kijelentették, hogy a bizottság mai döntésével az is világossá vált, hogy az uniós testület képtelen ellenállni az Európai Parlament politikai zsarolásának. Szerintük a balliberális többségű Parlament már hónapok óta a leghangosabban követeli hazánk megbüntetését, a Helyreállítási Alap forrásainak felfüggesztését.

A jogállamisági eljárás már régen nem jogi természetű vita, a brüsszeli intézmények által megfogalmazott kritikák alaptalanok. Az eljárás sokkal inkább a brüsszeli politikai és ideológiai nyomásgyakorlásról szól. Az uniós intézmények a gyermekvédelem és a rezsicsökkentés területén is a vonatkozó hazai álláspont, a magyar érdekek feladására kényszerítenék a magyar kormányt. Hazánk erre nem hajlandó, ezért megindították a jogállamisági eljárást – írták.

A Bizottság célja világos: megbüntetni hazánkat, a magyar választópolgárokat és elvonni, de legalábbis késleltetni a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Az uniós testület példát akar statuálni hazánkkal. Üzenni kíván a nemzeti érdekekért kiálló tagállamok számára, hogy a brüsszeli „elvárásoknak" való meg nem felelés súlyos politikai-pénzügyi következményekkel járhat.

– hangsúlyozta az Alapjogokért Központ.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. április 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában