Oktatás

2022.03.09. 14:39

Kásler: a nemzet jövője a család, a gyermek

A nemzet jövője a család, azon keresztül a gyermek, amely a nemzet felemelkedésének elsődleges tényezője – jelentette ki Kásler Miklós szerdán Zalaapátiban, a helyi általános iskola bővítésének átadásán.

Az emberi erőforrások minisztere a Zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola 871 millió forintból megvalósult bővítésének és új tornacsarnokának átadásán azt mondta: a kormány politikájának prioritása a család, a gyermek, a nemzet jövője.

A gyermekeket szolgálva rendkívüli fejlesztések indultak, és nemcsak „materiális értelemben”, hanem a Nemzeti alaptanterv átdolgozásával, megújításával, amivel a klasszikus értékekre helyezte a hangsúlyt – emelte ki Kásler Miklós.

A miniszter Európa és a magyarság keresztény kultúrájának alapjairól beszélve úgy vélekedett, a mai világban „megbomlanak a klasszikus értékek”, a nemzetet, a hazát, a hitet, a családot, de az emberi méltóságot is „leépítik”. A kormányzat célja azonban az, hogy „megvédjük a gyermekeinket és ezáltal megvédjük a jövőnket”.

Felidézte a település történetét is, miszerint a közeli Zalaváron 1018-ban alapított bencés apátság birtokában volt, és 1273-ban említették először írásban. A település fejlődésében Mária Terézia utolsó néhány éve és II. József uralkodásának kezdete volt jelentős, amikor felépült a falu temploma.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke jelezte: a kormány eltökélt szándéka, hogy minden gyermeknek esélyt teremtsen, függetlenül attól, hová születik. Zalaapátiban az eredeti beruházási összeget költségvetési forrásból is jelentősen megtoldották, így épülhetett új tornacsarnok és bővítették az intézményt új szaktantermekkel és eszközökkel.

A beruházást a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program projektjeként valósították meg – közölte.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere (Fidesz-KDNP), a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte, egy településnek fontos, hogy jövőképe legyen. Azt mondta, a zalaapáti iskola fejlesztése – ahová nyolc település 165 gyermeke jár – pedig nagyon jó szimbóluma ennek.

Úgy vélekedett, hogy a vidéken élők felemelkedéséért indított Magyar falu program a fejlesztéseivel az elmúlt három évben már szinte elérte a célját: a vidéken élőknek visszaadta a jövőképet. A közelgő választás tétje is az, hogy a magyar vidék fejlesztését, az elkezdett munkát folytatni tudják-e.

Manninger Jenő, a térség jelenlegi országgyűlési képviselője (Fidesz) arról beszélt: a 2000-es évek elején még amiatt kellett aggódni a kistelepüléseken, hogy az akkori kormány bezárja az iskolákat, vagy a meglévők fenntartását ki tudják-e gazdálkodni. Ez utóbbi gondot a kormányzat az elmúlt években átvette a településektől, hogy egységes színvonalat próbáljon teremteni a diákoknak – tette hozzá.

 

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Gábor Áron Általános Iskola intézményfejlesztésének ünnepélyes átadásán az új tornateremben Zalaapátiban 2022. március 9-én. Fotó: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában