Gyanús ügyek

2022.03.07. 15:06

Az MSZP-s Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés mentelmi bizottsága

Befolyással üzérkedés bűntette miatt függesztenék fel a politikus mentelmi jogát.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának oldalán hétfőn közzétett határozata emlékeztet, hogy Polt Péter legfőbb ügyész még február 25-én indítványozta, hogy az Országgyűlés függessze fel Tóth Csaba mentelmi jogát – írja a Mandiner.

„A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti” – írta az ügyészség közleménye.

A határozatban az áll: Tóth Csaba és Horváth Csaba (a XIV. kerület jelenlegi polgármestere, akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja) a SIS Parking Kft. által vezetett konzorciummal a minél nagyobb árbevétel és ebből adódó nyereség elérése céljából, jelentősen túlárazott, nem a valós piaci viszonyoknak és a tényleges versenyhelyzetnek megfelelő vállalkozói díjban állapodtak meg.

 

A parkoló automaták beszerzéséből, üzembe helyezéséből várható bevételből Tóth Csaba – saját maga és Horváth Csaba gyanúsított részére – 31 250 000 forint jogtalan előnyt kért, és vett át, az alábbiak szerint:

 

  • 2017. március 15. napján 10 000 000 forintot,

     

  • 2017. július 1. napján 10 000 000 forintot,

     

  • 2017. augusztus 2. napján 11 250 000 forintot.

 

A 2017. júliusában megkötött szerződésből származó bevételből 2017 őszétől 2019 őszéig

havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt vett át Tóth Csaba, a lakásához tartozó, a társasház közös helyiségét képező tárgyalóteremben.

Az ügyben Horváth Csabán és Tóth Csabán kívül Molnár Zsolt MSZP-s pártigazgató neve is előkerült, aki tagadta, hogy pénzt kapott volna Fuziktól, ezt abszurditásnak és aljas rágalomnak nevezte.

 

Házkutatást tartottak a zuglói önkormányzatnál és Horváth Csaba polgármesternél

 

Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban – írta Horváth Csaba polgármester a Facebookon. A részletekért kattintson ide!

 

Borítókép: Tóth Csaba, az MSZP képviselője felszólal a 2022-es költségvetési törvényjavaslat általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában