Alapjogokért Központ

2022.03.09. 13:40

A magyarok döntő többsége elutasítja Márki-Zay Péter állításait

Az aktív magyar válaszadók jelentős többsége, 71 százaléka nem ért egyet Márki-Zay Péter állításával, és úgy gondolja, hogy pragmatikus együttműködésre van szükség az oroszokkal való gazdasági kapcsolatokat illetően – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából.

Az országosan reprezentatív kutatás az ukrán–orosz háború kitörését követő időszakban mérte fel azt, hogy mit gondolnak a magyarok arról a Márki-Zay-féle állításról, miszerint Orbán Viktor „elárulta” Magyarországot és a nyugati szövetségeseit akkor, amikor az oroszokkal való gazdasági kapcsolatok kiépítését támogatta.

A megkérdezettek közül tízből heten mondták azt, hogy nem értenek egyet a baloldali miniszterelnök-jelölttel. Vagyis az aktív szavazók 71 százaléka az ukrán-orosz konfliktus ellenére sem gondolja azt, hogy magyar részről a pragmatikus gazdasági kapcsolatokra való törekvés elítélendő lenne és a válaszadóknak csak egy kisebbsége, 16 százaléka ért egyet a baloldali jelölt állításával.

Még beszédesebb ugyanakkor az, hogy a magukat ellenzéki szimpatizánsnak vallók sem osztották a kárpátaljai magyarokat oroszbarátsággal megvádoló hódmezővásárhelyi polgármester véleményét: relatív többségük, 46 százalékuk szerint is fontos a pragmatikus gazdasági kapcsolatokra való törekvés az oroszokkal, míg 33 százalékuk egyetértett Márki-Zay megfogalmazásával.

Borítóképünkön Márki-Zay Péter. Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában