Túlvagyunk a csúcson

2022.02.21. 22:25

Szlávik János: lassan itt az ideje feloldani a járványügyi intézkedéseket (videó)

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint Magyarország túljutott az ötödik járványhullám csúcsán.

Bár egyelőre lassan csökken a kórházban ápolt betegek száma, Magyarország túljutott az ötödik járványhullám csúcsán – hangsúlyozta a TV2 Mokka című műsorában Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arról beszélt, hogy a magas átoltottság eredményeként egy időre vége lehet a koronavírus-járványoknak, és egy kicsit csönd lesz, de az sem biztos, hogy a pandémia ősszel úgy tér majd vissza, ahogyan az a korábbiakban tapasztalható volt, mivel nagyon sokan már átestek a betegségen, és az immunizáltak száma is jelentős. A szakember ugyanis rámutatott, hogy ha egy szervezet már találkozott a fertőzéssel, könnyebben átvészeli a megbetegedést, a legnagyobb bajban azonban továbbra is oltatlanok vannak.  

Az oltásokat nem lehet későn beadni, és nincsenek felesleges oltások. Nyilvánvalóan a három oltás a jó az omikron ellen, azonban egy oltás is véd, tehát nem lehet azt kijelenteni, hogy egy oltást feleslegesen adnánk be 

– hangsúlyozta az infektológus, majd a poszt-Covid-tünetek kapcsán is a védőoltások fontosságát hangsúlyozta. Tájékoztatása szerint a különböző koronavírus-variánsok hasonló poszt-Covid-tüneteket okoznak, a jó hír azonban az, hogy a vakcináció csökkenti a poszt-Covid valószínűségét. A szakember továbbá arra is kitért, hogy

indokolt lenne már feloldani a járványügyi intézkedéseket is, sőt azt sem tarja rossznak, hogy egyes országok minden intézkedést eltörölnek.

Mint mondta, elképzelhető, hogy hamarosan hazánkban is eljön az a pillanat, amikor megszűnnek a korlátozások, akár a közlekedésben kötelező maszkhasználat is.

Borítókép: Az első tram-trainen utazók a hódmezővásárhelyi végállomáson 2021. november 29-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában