Járvány

2022.02.04. 07:26

Orbán Viktor: Magyarország békét akar – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Magyar modell az orosz kapcsolatban

 

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején az oroszországi tárgyalásról azt mondta, maga a helyzet különleges volt. „A nemzetközi helyzet nagyon feszült állapotban van. A mi célunk a magyar–orosz kapcsolatok javításáról szólt, de a nemzetközi közvéleményt a katonai helyzet érdekelte. Részesei vagyunk ennek a konfliktusmezőnek” – mondta a kormányfő.

A magyar modell szerint lehet sikeres együttműködést kialakítani Oroszországgal.  

Az interjút itt nézheti meg:

 

Jégtörők vagyunk

 

Orbán Viktor szólt arról, hogy mind a németek, mind a franciák sikeresen együttműködnek gazdasági téren az oroszokkal. „Magyarország alkalmas jégtörő szerepre, mivel mi is békét akarunk – mondta a kormányfő. – Mi tettük meg az első lépést.

Utánunk a német és a francia kancellár is Moszkvába látogat majd.” 

Magyarországnak van tekintélye

 

Orbán Viktor beszámolt arról, hogy kilenc javaslatból nyolcban sikerült megállapodni. Sok munka van abban, hogy jó viszonyunk legyen Oroszországgal. A kormányfő elmondta, hogy Magyarországnak van tekintélye, ezért lehet javaslatokat tenni. Van önálló politikánk és a magyar érdek jelen van a világpolitikában. Sokan idejönnének gyárat építeni, befektetni és együttműködést keresni. Az elmúlt 12 évben barátokat gyűjtöttünk – tette hozzá.

 

Magyarország már most klímabajnok

 

A legfontosabb, hogy Magyarország energiafüggőségét megvalósítsuk. 

Ha Paks2 megépül és a naperőmű-fejlesztés befejeződik, akkor 2030-ra az energiaellátásunk 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz 

– ismertette Orbán Viktor. Magyarország már most klímabajnok – tette hozzá. A kormányfő szerint csak orosz gázzal lehet fenntartani a jelenlegi energiaellátási rendszerünket, míg LNG nem érkezik elég. Orbán Viktor ismertetése szerint Magyarországon akkor is lesz gáz a következő években, ha bármi történik Ukrajnában, mert a szállítási útvonal elkerüli az országot. 

A beszélgetést itt meghallgathatja:

 

„A rezsicsökkentés a baloldal állításával szemben fenntartható”

 

Orbán Viktor a hosszú távú gázszerződésről azt mondta, hogy korábban a szakemberek nem javasolták azt. „Ha nem lenne hosszú távú szerződésünk, akkor most lényegesen kevesebb gáz lenne itthon, és így meg lehet védeni a rezsicsökkentést. A rezsicsökkentés a baloldal állításával szemben fenntartható” – mondta a kormányfő.

Beszélt arról is, hogy az év végére megvalósulhat a debreceni oltóanyaggyárban a Szputnyik vakcina gyártása, bár ez jogilag egyáltalán nem könnyű dolog. 

 

Újabb vakcinát gyárthatnak Debrecenben

 

Ha a helyzet továbbra is így marad, akkor tudunk majd az oroszokkal Szputnyikot gyártani, és ennek egy részét el tudjuk külföldre adni – ismertette Orbán Viktor. A kormányfő közölte, az EU most azt nézi, hogy milyen európai gyártóhálózatot lehet felépíteni, és ebbe Debrecen is belekerülhet. 

 

Birodalmat akarnak Brüsszelben

 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy amíg a tagállamok eltűrik, addig Brüsszel mindent elkövet a jogainak a kiterjesztésében. Egy európai birodalomban gondolkoznak sokan, és akkor a magyar függetlenség csorbulhat. Brüsszel egy liberális birodalmat akar, el akarnak minél több jogot venni a tagállamoktól – mondta a kormányfő.

 

Jó példa erre a helyreállítási alap körüli vita, ahol Brüsszel be akarja engedni az LMBTQ-propagandát az iskolába.

Ha nem módosítjuk a törvényeket, akkor nem kapunk pénzt – tette hozzá.

 

Brüsszelben egy szervilis baloldali magyar kormányt akarnak

 

„Magyarországon és Lengyelországon túl a többi tagállam érdekét is sérti az egész eljárás, és nem engedjük a nemzeti jogaink csorbítását” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint Brüsszelben egy szervilis magyar kormányt szeretnének, és ezt nyíltan elmondták. 

 

Sok dologra büszke lehet az ország

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy míg sok dologra büszke lehet minden magyar (25 éven aluliak adómentessége, 13. havi nyugdíj, szja-visszafizetés) és mindenki egy lépést mehet előre évente, közben pedig jönnek újságírók, akik fake newsokat írnak, és ez joggal bosszant mindenkit – tette hozzá. 

Mellőzni nem lehet a magyar és lengyel érdeket, és végül ez számít. 

 

Magyarország előre megy és nem hátra

 

 

Orbán Viktor elmondta, mindenki látja, hogy a nemzeti vagyon nő és épül az ország, így vissza tudják adni a gyermeket nevelő családoknak a befizetett szja-t. Magyarország előre megy és nem hátra. Magyarország történetének legkorruptabb kormánya, a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején hátrafelé mentünk – jegyezte meg.

A szorongás és a félelem kezd elpárologni a járvány kapcsán, és ezért lehetett a védettségi igazolvány érvényességét meghosszabbítani május 1-ig – zárta szavait a kormányfő. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában