Konferencia

2022.01.27. 16:14

Varga Judit: súlyos tüneteket produkál az agresszív nyugati liberalizmus

Ilyen az áldozati kasztrendszer, véleményhegemónia, véleménybuborék, ami szintén ösztönzi az öncenzúrát – sorolta a miniszter.

Varga Judit igazságügyi miniszter is felszólalt az Igazságháborúk címmel tartott konferencián, amit a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ), az Alapjogokért Központ, valamint a Batthyány Lajos Alapítvány rendezett csütörtökön a sajtószabadságról - írja a Magyar Nemzet. 

Varga Judit felszólalásában a szólásszabadságról és a kettős mércéről beszélve azt mondta, valóban igazságháborúról van szó, szabadságharcainkat Európában vívjuk.

– A véleménynyilvánítás szabadsága a jog és az alapjogokért a szabadságokért folyó történelmi küzdelem kontextusában lehet bemutatni a legjobban. A magyar alaptörvény deklarálja, hogy hazánkban mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Az alaptörvény azt is kimondja, hogy Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit. Ez még akkor is így van, ha egyes jogállamisági jelentésekben erről nem hajlandóak Brüsszelben tudomást venni – fogalmazott Varga Judit.

Kiemelte: az is hozzátartozik a magyar konzervatív gondolkodásmódhoz, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem irányulhat mások emberi méltóságának megsértésére. – Magyarországon sokszínűség uralja a politikai párbeszédet, a magyar médiát. Amikor vívjuk a jogállamisági harcokat, rendre próbálják a fogalmakat összemosni. A sajtószabadság fogalmát összekeverik magával a médiapluralizmussal. Míg az egyik egy egyértelmű szabadságjog, evidencia, és erre állami kötelezettség van, mégiscsak egy piaci kérdés, tulajdonosi döntés, ami meghatározza az adott tagállam médiapiaci viszonyait. A kettős mérce már itt felüti a fejét – hangsúlyozta.

Varga Judit fő üzenetként kiemelte, ez nem egységes Európában, nincs módszertan rá, nincsenek kritériumok arra vonatkozóan, hogy hogyan kellene kinéznie.

Csak a keretrendszernek vannak kritériumai, melyek Magyarországon ugyanolyan sztenderdnek felelnek meg, mint máshol.

– Miért kell ma is erről beszélnünk? Miért kell ezzel foglalkozni? Mert nem a joggal, hanem a valósággal van a probléma, és a szemlélettel. Az információs társadalom fejlődésével a nyugati agresszív liberalizmus súlyos tüneteket produkál.

Ilyen az áldozati kasztrendszer, véleményhegemónia, véleménybuborék, ami szintén ösztönzi az öncenzúrát – sorolta a miniszter.

Varga Judit hangsúlyozta azt is, a vita nem a szabadságjogi kérdésekben húzódik, hanem az értékekről zajlik. A családok, a nemzetek meghaladásáról, a bevándorlás ösztönzéséről. – A társadalmi fundamentumok a jövőnk záloga. A család-hit-haza hármasban vagyunk más nevezőn, ez a fundamentum, melyen belül Európában erős nemzetek erős szövetségére koncentrálunk. A veszély közel van, ezért fontos tudni, hogy a vita a magyar nemzet megmaradásáról, és olyan európai jövőről, melyben pontosan a nemzetek sokszínűségét tekintjük értéknek és ezt próbáljuk megőrizni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában