Megütközést kelt a baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentése

2022.01.27. 07:50

A szülész-nőgyógyász rácáfol Márki-Zay Péter szavaira

Nem kell orvos a szüléshez a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter szerint. Erről azonban teljesen más véleménye van a Híradó.hu-nak nyilatkozó szakembernek, aki elmondta: ha szövődmények lépnek fel, akkor az anyának és a babának a legnagyobb túlélési esélye akkor van, ha orvosi segítséget kap.

– Vannak, akik azt mondják, hogy a szövődmények száma nem olyan sok, de ha arra gondolunk, hogy a saját gyerekünkkel történik baj, aki megfelelő feltételek mellett akár egészséges is lehetett volna, akkor egyetlen eset is sok – mondta a Híradó.hu-nak a neve elhallgatását kérő szülész-nőgyógyász, aki a szakmai véleményét fejtette ki az orvosi háttér nélküli szülés veszélyeiről.

Mint ismert, az elmúlt időszakban óriási megütközést keltett Márki-Zay Péter kijelentése. A baloldal miniszterelnök-jelöltje Kiszomborban tartott tavaly decemberi fórumán azt hangoztatta, hogy a szüléshez nem kell orvos, mivel az „nem betegség”.

A (szüléshez) például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz, éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve – egy holisztikus szülésznő –, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést

– mondta az egészségügyi végzettséget nélkülöző miniszterelnök-jelölt.

A Híradó.hu olvasóinak 96 százaléka ennek ellenkezőjét gondolja, szerintük igenis fontos, hogy legyen jelen orvos a szülésnél. Ugyanakkor az orvosszakmai vélemény is ezt támasztja alá, a szülész-nőgyógyász elmondta, hogy vannak olyan szövődmények, amelyek miatt leállhat az oxigénellátás, és a baba agya is károsodhat.

– Ilyen esetekben az újszülött agya akkor menthető meg, ha a műtő a szülőszobák mellett van, és gyakorlott az operáló orvos, mert minden másodperc számít. Nem áll meg az a kijelentés, hogy „egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve vagy egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést”.

A szülésznő feladata és kompetenciája nem ugyanaz, mint a szülész-nőgyógyász szakorvosé. Ha nem lép fel szövődmény, a megfelelően képzett szülésznő végig tudja kísérni a szülést orvos nélkül.

Ugyanakkor senki nem tudhatja százszázalékosan egy szülésről, hogy nem torkollik szövődménybe, akármilyen egészséges is a kismama.

Egy műtőben olyan orvos várja őt, aki egy héten legalább háromszor-négyszer operál. Tapasztalt és magabiztos, látott már mindenféle szülészeti szövődményt, és el tudja látni. Más a kompetenciája és szerepe a szülésznőnek és a szakorvosnak. Azt gondolom, hogy az ideális az lenne, ha barátságos szülőszobákban tapasztalt szülésznők segítenék a szülés folyamatát. Amint sürgős műtéti beavatkozás kell, azt a valóban megfelelően képzett szülésznő felismeri, a szülész szakorvos megerősíti a diagnózist, és máris indulnak a műtőbe – mondta a szakember, aki azt is elárulta, hogy milyen kockázatok lépnek fel leggyakrabban, illetve mi igényel orvosi beavatkozást, kórházi hátteret.

– Sorolhatnám a tankönyv egész fejezetét, szülészeti szövődmények közül is sok van, amely teljesen váratlanul csaphat le:

ilyen akár a méhlepény leszakadása, hirtelen tele lesz vérrel a méhűr.

A baba nem kap oxigént a köldökzsinóron, és nagy mennyiségű vért nyel be. Szülés után alakul ki a méh tónuscsökkenése, atóniája, amitől minden szülész retteg. Kórházban gyors beavatkozás mellett van remény, de műtőtől távol az anyát vérzéses sokkban elvesztik húsz-harminc perc alatt – tette hozzá a szakember, akit arról is kérdezett a portál munkatársa, hogy a magas kockázatú terhességek esetén mi a jelenlegi szabályozás, illetve szakorvosi felügyelet nélkül levezethető-e egy ilyen szülés.

Nagy kockázatú terhesség esetén kórházi háttér kell.

Nagy vívmánya volt a magyar terhesgondozásnak, hogy időben kiszűrte a veszélyeztetett terheseket fehérjevizeléssel és magas vérnyomással, és lecsökkent az életveszélyes terhességi görcsrohamok miatti halálozás. Náluk ma is gyakori a sürgős, azonnali császármetszés. Ha az előzményben császármetszés volt, akkor műtőközelben szülhet a terhes, mert a műtéti heg szétrepedhet a fájások hatására – derül ki a cikkből.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Képernyőkép/Videa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában