Csatlakozás

2021.12.14. 17:01

Újabb csatlakozási tárgyalási fejezeteket nyitott Szerbiával az EU

Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni országok, így különösen Szerbia uniós integrációja mellett.

Az Európai Unió Tanácsa újabb csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitását hagyta jóvá Szerbia számára kedden, ezek az úgynevezett zöld menetrendre és a fenntartható összeköttetésekre vonatkoznak.

A tanács tájékoztatása szerint a Szerbia uniós csatlakozásáról tárgyaló miniszteri szintű konferenciának Brüsszelben tartott tizenharmadik ülésén megnyitott további két témakör négy fejezetet érint. Ezek között a közlekedéspolitikáról szóló 14. fejezet, az energiáról szóló 15. fejezet, a transzeurópai hálózatokról szóló 21. fejezet és a környezetvédelemről és az éghajlatváltozásról szóló 27. fejezet szerepel.

A 2014 januárjában kezdődött csatlakozási tárgyalások keretében az új fejezetek megnyitását az tette lehetővé, hogy az uniós tagországok - a csatlakozási folyamat fellendítésének céljából - jóváhagyták az úgynevezett a felülvizsgált bővítési módszertant. Ez egyebek mellett "nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az alapvető reformokra, és fokozott dinamizmust és kiszámíthatóságot kíván biztosítani az objektív kritériumokon és szigorú feltételrendszeren alapuló csatlakozási folyamatnak" - közölték.

Az uniós tanács hangsúlyozta ugyanakkor: a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatos fejezetek, valamint Szerbia Koszovóval fenntartott kapcsolatainak normalizálása terén elért haladás továbbra is alapvető fontosságú, és meghatározza a csatlakozási tárgyalások ütemét - tették hozzá.

Gál Kinga és Deli Andor fideszes európai parlamenti (EP-) képviselők az MTI-hez eljuttatott közleményükben jelentős előrelépésnek nevezték az újabb tárgyalási fejezetek megnyitásának jóváhagyását Szerbiával.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke kijelentette: Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni országok, így különösen Szerbia uniós integrációja mellett. Az uniós perspektíva fenntartása kulcsfontosságú Szerbia számára - hangoztatta.

Deli Andor pozitív fejleménynek nevezte a fejezetcsoport megnyitását. Kiemelte: az ország tárgyalási folyamatát eddig blokkoló tagállamok is felismerték, hogy Szerbia készen áll egy újabb nagy lépés megtételére. A vajdasági képviselő hangsúlyozta: megtérülni látszik a Szerbia kormánya által befektetett munka.

"Új lendületet kaphat az ország uniós csatlakozási folyamata, ez pedig nem csak nekünk, vajdasági magyaroknak kiemelten fontos, hanem Szerbia minden polgára számára" - tette hozzá Deli Andor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában