Aggodalom

2021.12.05. 07:20

Több ezren tiltakoztak Szerbiában egy lítiumbánya megnyitása ellen

Környezetvédők szerint a bányászat ott természetpusztítással járhat.

Útblokáddal tiltakoztak több ezren Szerbiában az ellen szombaton, hogy a Rio Tinto brit-ausztrál bányaóriás lítiumbányát nyisson az ország nyugati részén fekvő Loznica közelében. Környezetvédők szerint a bányászat ott természetpusztítással járhat.

A tüntetők a Belgrádot az agglomerációval összekötő egyik autópályát zárták el, és kormányellenes jelmondatokat kiabáltak, mivel a kabinet támogatja a bányanyitás tervét. Voltak kevésbé jelentős demonstrációk más városokban is. Kisebb összetűzés tört ki Belgrádban és Újvidéken a bányaterv ellenzői és támogatói között a helyi sajtó jelentése szerint.

Már a múlt héten is voltak hasonló környezetvédelmi tüntetések. Szabácsban álarcos férfiak támadtak az ottani gyűlésre, ami miatt a közösségi médiában azzal vádolták meg a kormányt, hogy huligánokat küld rájuk.

A Rio Tinto 2006-ban fedezte fel a lítiumkészletet Loznica közelében, már megvette a bányalétesítéshez szükséges területet, de még nem kapta meg az engedélyt a fejtéshez. A multinacionális cég szerbiai leányvállalata szerint 2,4 milliárd dollárt (770 milliárd forint) fektetnek a vállalkozásba.

A környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap Szerbiában és más balkáni államokban, miután a légszennyezés mértéke tavaly közfelháborodást váltott ki több térségbéli nagyvárosban – írták hírügynökségek. Komoly aggályokat vet fel az az elképzelés is, hogy kisebb erőműveket létesítsenek az eddig érintetlen folyók mellett. Környezetvédők szerint ezek a projektek komoly ökológiai károkat okozhatnak, és csak a helyi politikai elit gazdasági érdekeit szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában