Megbeszélések

2021.12.13. 21:01

Macron megígérte, hogy nem avatkozik be a magyarországi választásokba

A francia elnök fontosnak tartotta, hogy a visegárdi négyekkel is egyeztessen Európa jövőjéről.

"Alaposan beszéltünk a migráció, a jogállamiság és az energia, azon belül is az atomenergia kérdéseiről" – mondta Orbán Viktor a visegrádi négyek és Franciaország hétfői, budapesti csúcstalálkozóját követően - írja a Magyar Nemzet. A kormányfő egyben köszönetét fejezte ki Emmanuel Macron francia elnöknek, amiért időben megosztotta országa elképzeléseit az EU jövőjéről, már a márciusi uniós csúcsot előkészítve. Az ötös találkozónak ugyanis az adott különös alkalmat, hogy Párizs januártól fél évre átveszi az EU soros elnökségét. Mint most megerősítették, minden, a csúcstalálkozón képviselt ország erős Európában érdekelt.

 

A francia államfő elmondta, a migráció kérdésében válságokat éltünk meg. Az EU külső határőrizete és a menedékjogot nem kapott személyek hazatoloncolása szerinte fontos feladat.

Macron kifejezte meggyőződését az atomenergia fontosságával kapcsolatban is. A jogállamiság viszont egzisztenciális kérdés, tette hozzá. Úgy vélte, Európa ereje az egységben rejlik, ott, ahol nehezebb kérdés adódik, több konvergenciára, az álláspontok közeledésére van szükség. Ezért is tartotta fontosnak Macron egy kérdésre válaszolva, hogy a visegrádi négyekkel konzultáljon.

Nem rejtette véka alá, hogy a politikai érzékenysége nem azonos Orbán Viktoréval, és ellenzékiekkel is találkozott itt, de hangsúlyozta, nem avatkozik bele a magyarországi választásokba.

Orbán erre azt felelte: megadjuk a tiszteletet Franciaország elnökének, ahogy kormányfőként szerencséje volt korábbi francia elnökökkel is együtt dolgozni.

Orbán emlékeztetett: 2015-ben Európa határait védtük, zokszó és nemhogy köszönet nélkül, de támadásokat elszenvedve. Hozzátette, most azonban már itt van az ideje, hogy az Európai Unió is szolidaritását fejezze ki velünk. Ezzel a miniszterelnök azt sürgette, hogy az EU felerészben járuljon hozzá a határőrizet költségeihez.  

Magyarország jogállam, szögezte le kérdésre válaszolva Orbán, aki azt is megjegyezte, ő sem avatkozik a francia belpolitikai folyamatokba.

A kormányfő úgy vélte, az Európai Bizottság politika okokból, zsarolva tartja vissza hazánktól az uniós helyreállítási pénzeket, olyan törvénymódosításokat sürgetve, amelyeknek semmi közük az európai gazdaság újraindításához.

 

A francia elnök és a V4-ek csúcstalálkozója BudapestenForrás: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő aggodalmát fejezte ki a magas gázárakkal kapcsolatban. "Az energiaár hozzájárul az inflációhoz, ami egész Európában probléma" - mondta a lengyel miniszterelnök. Szavai szerint országa védi az EU és a NATO külső határait. "Meg kell előznünk az embercsempészetet" – hangoztatta.

Morawiecki leszögezte a jogállamisággal kapcsolatban, hogy az EU huszonhét egyenjogú tagállamból áll, egyben pedig óva intett attól, hogy kettős mércét alkalmazzanak a tagországok között.

Andrej Babiš ügyvezető cseh miniszterelnöktől e fórumon köszöntek el kollégái, ő azonban önironikusan azt mondta: sajnos péntekig még mindig hivatalban van, így az uniós csúcson is részt vesz.

 

"Ne engedjük meg az NGO-knak, hogy illegális migránsokat hozzanak az Európai Unióba" – mondta Babiš, Orbán Viktort méltatva, aki már 2015-ben felismerte az európai határőrizet fontosságát. "Nagyon örülök neki, hogy a francia uniós elnökség programjában hangsúlyt kap a schengeni határvédelem"  – tette hozzá a cseh kormányfő. 

 

A távozó cseh kormányfő reményét fejezte ki, hogy hivatali utódja, Petr Fiala is felismeri a visegrádi együttműködés fontosságát. Az energiaárak emelkedése óriási probléma, jegyezte meg Babiš is.

 

Eduard Heger szlovák kormányfő szerint az EU az életterünk, a világjárvány idejét éljük, és küszködünk vele. "Nagyon intenzíven fejlesztjük a visegrádi együttműködést, és vannak területek, mint például a klímaváltozás, ahol minden tagállam részvételére szükség van" – fűzte hozzá Heger. Mint elmondta, Szlovákiában arra számítanak, hogy az atomenergiát már december 22-én a fenntartható energiaforrások közé sorolják.  

Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, Orbán Viktor magyar és Eduard Heger szlovák miniszterelnök, valamint Andrej Babis cseh ügyvezető kormányfő (b-j) a francia elnök és a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Várkert Bazárban 2021. december 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában