Káros folyamatok

2021.12.15. 21:39

Hidvéghi Balázs: a tömeges migráció kihívást jelent az európai kultúrára és identitásra

Az Európai Bizottság szerdán bejelentett, a schengeni határvédelmi szabályokra vonatkozó reformjavaslata a politikus szerint félmegoldásokat szorgalmaz, nem orvosolja a fő problémát, a külső határok védelmét, nem állítja vissza az európai polgárok biztonságát.

A tömeges migráció kihívást jelent az európai kultúrára, identitásra és a hagyományokra is, míg sok nyugati uniós tagállamban már relativizálják, megkérdőjelezik ezek létét, egyedülállóságát-jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdán Strasbourgban a magyar közmédiának adott nyilatkozatában.

Jelzésértékűnek nevezte ebből a szempontból az Európai Bizottság vitát kavaró, később visszavont "inkluzív" kommunikációs iránymutatását, amely megfogalmazása szerint felháborító, abszurd, és szélsőséges. Mint mondta, a bizottsági dokumentum azokat a kommunista időket idézi, amikor a karácsony helyett fenyőünnepet kellett mondani vagy a Mikulás helyett Télapót. "Azokban az időkben akarták meghatározni, mit mondjunk, hogyan cselekedjünk" - tette hozzá.

A képviselő szerint az Európai Néppárt "üres gesztuspolitikájával, a folyamatos hátrálásával" szintén lehetővé tette, hogy az egyébként néppárti vezetésű brüsszeli bizottság ilyen dokumentumot adjon ki. Hangsúlyozta, hogy az iránymutatóért felelős uniós biztosnak, Helena Dallinak távoznia kell tisztségéből.

"Ez a vita az identitásunkról szól, hogy kik vagyunk Európában, kik akarunk lenni és maradni, és mik azok az értékek, amelyek fontosak számunkra, amelyekre büszkék vagyunk. A leghatározottabban ellen kell állni ezeknek a káros folyamatoknak, talán még nem késő, de ehhez szükség van a bátor és határozott kiállásra, az alapvető hagyományos értékeink mellett"

 - jelentette ki.

Hidvéghi Balázs arra is kitért, hogy az Európai Bizottság szerdán bejelentett, a schengeni határvédelmi szabályokra vonatkozó reformjavaslata félmegoldásokat szorgalmaz, nem orvosolja a fő problémát, a külső határok védelmét, nem állítja vissza az európai polgárok biztonságát.

Hozzátette: 

a szabad mozgás a schengeni térségben csak akkor működhet, ha a külső határok védettek, így nem kerül sor illegális határsértésekre. A fizikai határzárak, kerítések építése az eddigi leghatékonyabb megoldás a határvédelemre, az EU-nak ezekre forrást kellen biztosítania.

A képviselő arról is beszélt, hogy a bevándorláspárti civil szervezetek törvényt sértenek, szembemennek a vízi és szárazföldi határvédelemi szabályokkal, és gyakorlatilag az embercsempészekkel együttműködve bevándorlókat szállítanak az EU-ba.

"Keményen fel kell lépni ezekkel a civil szervezettekkel szemben, míg uniós forrásokból kell támogatni a fizikai határakadályok építését az EU külső határain" - szögezte le.

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője sajtótájékoztatót tart a Képviselői Irodaházban 2020. december 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában