Iránymutatás

2021.12.10. 13:12

Gulyás Gergely: komoly megerősítést kapott a kormányzati migrációs politika

Magyarország köteles megvédeni a migráció káros hatásaitól az embereket - mondta a miniszter.

Magyarország köteles megvédeni a migráció káros hatásaitól az embereket - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az Alkotmánybíróság pénteki döntése kapcsán.

Az eddigi legkomolyabb megerősítése a magyar kormányzati politikának a pénteki alkotmánybírósági döntés - mondta Gulyás Gergely. Magyarország köteles megvédeni a migráció káros hatásaitól az embereket. Fontos, hogy az Ab döntésében egy államnak a történelmileg kialakult népességét olyan megőrzendő értéknek tekinti, amely az emberi méltóság része.

Az Európai Bizottságnak meg kell teremtenie a hatékony határvédelem feltételeit

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Európai Unió legfontosabb szerve a tanács - írja az Origo. Pillanatnyilag a bizottság nem teljesíti a határvédelem feltételeit, és változtatnia kell a migrációs szabályokon – tette hozzá. 

A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy a magyar kormány korábban tranzitzónákat alakított ki, és ott lehetett várakozni a menekültügyi eljárás lezárásig. A tranzitzónáról döntött az Európa Tanács, és azt közölte, hogy az egyezik az emberi jogi szabályokkal, majd az uniós bíróság ezt felülírta – tette hozzá. 

Most az a szabályozás érvényesül, hogy a külképviseleteken kell beadni a menedékkérelmet. Az Európai Bizottság, hogy hozza meg a megfelelő migrációs szabályokat, és biztosítsa a hatékony határvédelmet - tette hozzá. 

 

Nem az uniós, és nem a magyar jog elsőbbségéről hozott döntést az Alkotmánybíróság - húzta alá Gulyás. Minden uniós bírósági döntést be kell tartani, ha egy átruházott jogban döntenek, de ha egy területen kizárólag a magyar alkotmány az iránymutató, akkor a tagállamnak van lehetősége döntéseket hozni - tette hozzá.

Nem működik az uniós menekültügyi rendszer

Aki Európába jön menedékkérőknek, azoknak a kétharmada itt marad, ez is mutatja, hogy nem működik az egész rendszer - mondta egy kérdésre a Miniszterelnökség vezetője.

A bizottság alkalmazottja a tanácsnak, ezért a bizottságnak lépnie kell ezen a területen.

Az unióban a menedékkérelmet benyújtók azt követően nyerjenek bebocsátást, ha pozitív elbírálást kapnak - mondta egy másik kérdésre a miniszter. 

Semmi nem fog változni a magyar migrációs politikában, mert ez az Ab döntés megerősítést ad az eddigi kormányzati politikának.

Nincs vita az unióban abban, hogy a dublini rendszer nem működik - tette hozzá. 

Az alkotmánybírósági döntés 

Az Alkotmánybíróság az Európai Unió Bíróságának a magyar állam területén jogellenesen tartózkodó külföldi állampolgárok jogállására vonatkozó ítéletével kapcsolatosan, az Alaptörvény értelmezése alapján megállapította, hogy amennyiben az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország a fenntartott szuverenitás vélelmének megfelelően jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az unió intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket. Az Alkotmánybíróság azt ugyanakkor nem vizsgálhatta, hogy a konkrét esetben megvalósul-e a közös hatáskörgyakorlás hiányos érvényesülése. Az Alkotmánybíróság egyúttal hangsúlyozta a határozatban azt is, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az EUB ítéletének felülvizsgálatára, illetve jelen ügyben az eljárás az uniós jog elsőbbségének vizsgálatára sem terjed ki.

Varga Judit: a magyar AB határozat a bevándorlásról szól, semmi másról 

Varga Judit szerint a magyar AB határozat a bevándorlásról szól, semmi másról. Az Alkotmánybíróság egyértelművé tette, hogy jogunk van elutasítani, hogy másokkal éljünk együtt, mint akikkel évszázadok óta közös a sorsunk. A migráció nem csupán a szuverenitásunkat és önazonosságunkat veszélyezteti, de emberi jogaink, emberi méltóságunk sérelmét is magában hordozza - mondja videójában a miniszter, majd így folytatja:

Magyarország továbbra is elkötelezett tagja az Európai Uniónak. Az Alkotmánybíróság mai ítélete világossá tette, hogy mindaddig, amíg a bevándorlásra vonatkozó uniós szabályrendszer érvényesülése hiányos, addig Magyarországnak joga van ezen hatáskör gyakorlásához. Joga van ahhoz, hogy határainak hatékony védelme érdekében kiegészítő, egyedi megoldásokkal a nemzeti szabályokat a valósághoz igazítsa.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. december 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában