járványhelyzet

2021.11.29. 15:59

Ukrajnában négyhónapos kisfiú halt bele a fertőzés szövődményeibe

A járvány eddigi áldozatai közül Ukrajnában a legfiatalabb egy 21 napos csecsemő volt, aki szeptember elején hunyt el.

Az ukrán fővárosban négyhónapos kisfiú halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe – közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester hétfőn a Facebookon.

A járvány eddigi áldozatai közül Ukrajnában a legfiatalabb egy 21 napos csecsemő volt, aki szeptember elején hunyt el. Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke pénteken hozta nyilvánosságra, hogy tavaly március óta több mint 150 ezer gyermek kapta el a vírust, és több mint ötvenen haltak bele a betegség szövődményeibe. Rámutatott arra, hogy a kiskorúak az összes megbetegedett tíz százalékát jelentik.

Kijevben az elmúlt napon 45-en haltak meg, és 33 gyermek betegedett meg.

Közben Ruszlan Sztefancsuk házelnök beszámolt arról, hogy a parlament által, a törvényhozási épület melletti Nacionalnij szállodában nyitott oltóponton az elmúlt két hét alatt több mint másfél ezren vették fel az oltást. Sztefancsuk november 1-jén tájékoztatott arról, hogy a parlament igazgatása alá tartozó két szállodában – a Nacionalnij és a Kijiv hotelben – mobil oltópontokat hoznak létre. November közepe óta a parlament épületébe csakis oltási igazolvánnyal vagy negatív teszttel, illetve a gyógyultságot igazoló orvosi papírral rendelkezők léphetnek be. Ez egyaránt vonatkozik a képviselőkre, az apparátus tagjaira és minden látogatóra, beleértve a kormány tagjait is.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján közölte, hogy Ukrajnában eddig nem azonosítottak olyan beteget, aki a koronavírus Dél-Afrikából származó, omikron nevű variánsával fertőződött meg. Kiemelte, hogy az elmúlt egy hét alatt Ukrajnában a fertőzéses esetek száma 22 százalékkal, a kórházi kezelésre szorulóké 12 százalékkal, az átlagos napi halálozási arány pedig 14 százalékkal csökkent.

Ukrajnában hétfőre az eddig azonosított fertőzöttek száma 5804-gyel 3 427 827-re, az elhunytaké 297-tel 85 414-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem ötezerrel 421 699-re csökkent. Az elmúlt napon 2082 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 10 967 700-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 2 352 830-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Vasárnap 93 970 embert oltottak be az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában