Megmaradás

2021.11.21. 17:36

Szili: a cserkészmozgalom és a katolikus közösség fundamentális erő

A cserkészmozgalom és a katolikus közösség olyan fundamentális erő az amerikai magyar közösség számára, amelynek megőrzése nemzeti érdek – jelentette ki az MTI-nek telefonon New Yorkból Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, miután részt vett az ottani magyar közösség cserkészbálján.

A politikus elmondta, hogy a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség meghívására vett részt a magyar közösség pandémia utáni első cserkészbálján 350 magyar részvételével, amelyen 34 elsőbálozó volt, ami az egyik legtöbb az utóbbi időkben. Jelen volt Lendvai-Lintner Imre, a Külföldi Magyar Cserkész Szövetségek vezetője is.

A beszédében elmondta, hogy milyen fontos szerepet játszott az elmúlt 100 évben a cserkész szövetség a magyarság életében.

„A cserkész szövetség volt az, amely segítette a magyarság megtartásában a fiatalokat és egy olyan közösséget teremtettek, amely ma is egyik összetartó ereje – nyilván az egyház mellett – a magyarságnak itt, a tengerentúlon is”

- fogalmazott a politikus.

Beszélt arról, milyen fontos, hogy tényleges valósággá vált az alaptörvényben rögzített felelősségvállalás a határon kívül élő magyarságért, mert ez hétköznapi, mindennapos cselekvést jelent, míg a korábbi alkotmányban csak teljesen szubjektív megfogalmazás szerepelt.

Ezenkívül két olyan elvet hangsúlyozott, amely éppen az Alaptörvényből levezethetően fontos:

  • az egyik, hogy mára a magyarság világnemzet lett, hiszen magyarok a bolygó minden sarkában megtalálhatók Ausztráliától Észak- és Dél-Amerikán keresztül Nyugat-Európáig,
  • a másik pedig, hogy minden magyar számít.
  • Éppen ezért fontosnak nevezte az olyan projekteket, amilyen például az egyetemi ösztöndíjak rendszere, amely jelenleg éppen 28 magyar származású amerikai és kanadai egyetemista számára biztosít lehetőséget a magyarországi tanulásra.

    „Reményeink szerint ez a jövőben is segíti azokat, akik második, harmadik vagy negyedik generációs fiatalként szeretnék a gyökereiket keresni és megtartani”

    - magyarázta Szili Katalin.

    A miniszterelnöki megbízott a nap folyamán részt vesz a New York-i magyar Szent István katolikus közösség szentmiséjén. A politikus felidézte, hogy a közösség 2006-ban elvesztette a manhattani Szent István-templomot, ezért a misét a Szent József-templomban tartják, de a közösség működik és Csete Iván atya négy évtizede szolgálja a közösséget, akit ebből az alkalomból külön köszöntenek. Szili Katalin rámutatott arra, hogy a magyar katolikus közösség számára nagyon fontos a hit és az, hogy magyarul imádkozhassanak, mert ez is segíti őket magyarságuk megtartásában.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában