Migráció

2021.11.13. 20:29

A litván határőrök segélycsomagokat dobnak át a fehérorosz határon

Segélycsomagokat dobálnak át litván határőrök az afrikai és ázsiai illegális bevándorlóknak a Fehéroroszországgal közös határ túloldalára – közölte szombaton a határőrség szóvivője.

Giedrius Misutis az ERT közszolgálati rádió műsorában elmondta, hogy a fehérorosz oldalon illegális bevándorlók nagyjából hetvenfős csoportja várakozik. „Határőreink figyelemmel kísérik a fejleményeket, de segélycsomagokat is dobnak át a határ túloldalára” – ecsetelte Misutis a délkelet-litvániai Varena városának térségében kialakult helyzetet.

A balti állam belügyminisztériuma október végén rendelte el olyan segélycsomagok összeállítását, amelyek többek között gyorsan elkészíthető kását, tésztaételeket, ívóvizet, konzerveket, szárított gyümölcsöket, diót, WC-papírt, fogkrémet, kézfertőtlenítő folyadékot, kéztörlő kendőket, pelenkákat, gyógyszereket, illetve meleg ruházatot tartalmaznak.

Agne Bilotaite litván belügyminiszter nemrég kijelentette: Litvánia nem engedheti meg, hogy bevándorlók illegális úton a területére jussanak, ezért továbbra is erőt fog alkalmazni a visszatoloncoláshoz, de mindent megtesz a nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. Csak Litvánia több mint négyezer menedékkérőt tartóztatott fel, ami ötvenszerese a tavaly regisztrált esetszámnak. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában