Vadászati világkiállítás

2021.10.10. 20:49

Rácz Zsófia: a fenntarthatóság a fiatalok szívügye

Megjegyezte: az ember sokszor azt érzi, hogy túl kicsi ahhoz, hogy globális változásokat érjen el.

A fenntarthatóság a fiatalok szívügye, fontos ugyanakkor, hogy az ember ne csak beszéljen róla, hanem tegyen is a bolygóért, például zárja el a csapot, gyűjtse szelektíven a hulladékot és vegye meg a nem teljesen hibátlan árut is a termelőktől – mondta Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon vasárnap a Hungexpón.

Megjegyezte: az ember sokszor azt érzi, hogy túl kicsi ahhoz, hogy globális változásokat érjen el. Pedig nem kell egyik napról a másikra megváltani a világot, különböző felelősségi szintek figyelhetők meg a fenntartható életmódban is – fogalmazott.

Ha lecseréli valaki a műanyag fogkeféjét bambuszra, vagy a műanyag szívószálat szilikonra, azzal inspirálja a családot, a barátokat – hangsúlyozta a helyettes államtitkár utalva arra, hogy mindez összeadódva már érzékelhető hatást fejt ki.

Közösségi szinten fontos lenne, hogy a helyi termelőktől ne csak a legszebb termékeket vegyük meg, ezzel az ételpazarlás ellen tehetünk, hiszen a megmaradt árut kénytelenek kidobni – mutatott rá Rácz Zsófia.

„Azokkal az egyszerű lépésekkel is tehetünk valamit a bolygóért, ha 10 perccel kevesebbet zuhanyzunk, lekapcsoljuk magunk után a villanyt, nem hagyjuk a töltőket bedugva, kevesebb húst fogyasztunk” – sorolta. A fast fashion jelenséget úgy lehet csökkenteni, ha olykor használt ruhát vesz az ember vagy az általa már nem használt darabokat odaadja másnak – tette hozzá.

Rácz Zsófia azt tartaná kívánatosnak, ha az ember nem a szokások, hanem a jó szokások rabja lenne. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a gyerekek tanulhatnak szüleiktől, sok esetben a környezettudatosság témakörében oktatott gyerekek inspirálják a felmenőiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában