Ország-világ

2021.10.09. 09:06

Kiemelt figyelmet kap a kormánytól a várólisták visszaszorítása

Ahhoz, hogy elérjük a járvány előtti kiemelkedő helyzetet, megközelítőleg hatezer halasztott műtétet kell elvégezni – mondta Kásler Miklós az Életközelben legutóbbi részében. Az emberi erőforrások minisztere az interjú során beszélt a városlisták csökkentéséről, az emelkedő járványadatokról, a meddőségi ellátás javításáról, valamint a Vasvári-díj fontosságáról is.

A várólisták terén 2019-ig a legjobb tíz közé kerültünk Európában, ami nagy siker, hiszen a svédországi várólistákkal voltunk azonos szinten – mondta a miniszter. Ha el akarjuk érni a járvány előtti számokat, akkor megközelítőleg hatezer halasztott műtétet, és a várólistán nem szereplő, de halasztott diagnosztikai, valamint terápiás beavatkozást kell elvégezni.

A miniszter kiemelte: a munkaidőn túl elvégzett, várólistán lévő műtétekért emelt díjazást kapnak az operációban résztvevő szakemberek.

A folyamatosan növekvő betegszámokat Kásler Miklós úgy kommentálta, hogy hasonló jelenség játszódik le Magyarországon, mint ami a világ több pontján. Elmondta: várhatóan a megbetegedettek száma nem fogja elérni a harmadik hullám adatait. Minden tapasztalat, minden szakmai ismeret és tény amellett szól, hogy népesség szinten csak a tömeges átoltottság biztosítja a védelmet – hangsúlyozta a miniszter, aki az emlékeztető oltás hatékonyságát érintő kérdésre úgy felelt, hogy a harmadik vakcina 95%-ra emeli meg a fertőzés elleni védettséget.

Van egy pont, ahol a migráció és a járvány találkozik – válaszolta arra a kérdésre, hogy a népvándorlás milyen hatással van a járvány terjedésére. Rámutatott: a migráció általában olyan területekről irányul Európa, és azon belül Magyarország felé, ahol az átoltottság alacsony. Komoly kockázatot jelentenek Magyarországon is – figyelmeztetett.

Az interjú során a miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány állami feladatkörbe vonta a mesterséges megtermékenyítést végző egészségügyi intézményeket. Kiemelte: ha az első próbálkozás az öt ingyenesen elvégezhető mesterséges megtermékenyítésből sikeres, abban az esetben további négy próbálkozásra van lehetőség a második gyermek érdekében. Nagyon sok kezelés ingyenessé vált, és megjelentek olyan diagnosztikai lehetőségek, amelyeket be lehetett építeni a diagnosztikai algoritmusba – mutatott rá a tárcavezető.

Az interjú végén szóba került a Vasvári-díj, amit az idén Prof. Dr. Kásler Miklós vehetett át. A miniszter az elismerés kapcsán kiemelte: Vasvári egy rendkívül nemes ember volt, aki a legnagyobb nehézségek közepette is megmaradt embernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában