Ország-világ

2021.10.08. 13:08

Határozott választ várnak Brüsszeltől az illegális migráció miatt

Az Európai Unió gyors, konkrét és határozott válaszát szorgalmazza az illegális bevándorlás politikai eszközként való felhasználásával és más hibrid fenyegetésekkel szemben 12 uniós tagállam belügyminisztere az Európai Bizottságnak címzett közös levelében, amelyet pénteken tett közzé a lengyel belügyi tárca.

A minisztérium Twitter-fiókjában elérhető levelet Mariusz Kaminski lengyel tárcavezető mellett a bolgár, a ciprusi, a cseh, a dán, az észt, a görög, a litván, a lett, a szlovák, a magyar és az osztrák belügyminiszter jegyzi.

A legutóbbi történések az Európai Unió (EU) külső határán megmutatták, hogy a közösségnek az új körülményekhez kell idomítania jogi kereteit, és lehetővé kell tenni az arányos választ az illegális bevándorlás politikai célú felhasználására, valamint más hibrid fenyegetésekre is – áll a dokumentumban.

A miniszterek hangsúlyozzák: a schengeni övezet integritása és szabályos működése érdekében minden külső határt a legmagasabb biztonsági szinten kell védeni, egyúttal az uniós migrációs és menedékjogi politika ellenálló kell, hogy legyen a visszaélésekkel szemben. Megállapítják: egyes uniós tagállamok már határozott eszközöket alkalmaznak nemzeti szinten, de a veszély az EU egészét fenyegeti, ezért közös, uniós szintű megoldás szükséges.

Minister " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@Kaminski_M_ and 11 other Interior Ministers of Member States sent a Joint Letter to European Commission and EU Presidency on the protection of the EU from the instrumentalisation of illegal migration for political purposes and other hybrid threats

🇦🇹🇧🇬🇨🇾🇩🇰🇪🇪🇬🇷🇭🇺🇱🇹🇱🇻🇵🇱🇸🇰 pic.twitter.com/UPWKKatqTX

Javasolják, hogy a szükséges módosításokat a schengeni határellenőrzési kódexnek a koronavírus-járvány miatt tervezett átalakításkor végezze el az Európai Bizottság (EB). A schengeni határellenőrzési kódex a hagyományos határvédelmi intézkedéseket tartalmazza, ez viszont nem elegendő a jelenlegi helyzetben szükséges határbiztosításhoz – szögezik le a miniszterek. Hiányolják a kódexben, hogy az a külső uniós határok védelmében nem számol fizikai akadályok létesítésével, pedig az ilyen létesítményeket a levél szerzői szerint az EU-nak kellene megfelelő módon finanszíroznia.

Új eszközökre van szükségünk, amelyek lehetővé teszik, hogy inkább elkerüljük az illegális migráció hullámait, mintsem rákényszerüljünk ezek komoly következményeinek orvoslására – hangsúlyozza a tizenkét miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában