Járvány

2021.10.02. 20:57

Az Egyesült Államokban meghaladta a 700 ezret a járvány halálos áldozatainak száma

A fertőzöttek és halálesetek magas száma a delta vírusvariánsra vezethetők vissza, különösen a déli tagállamokban.

Az Egyesült Államokban meghaladta a 700 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma a Johns Hopkins baltimore-i egyetem helyi idő szerint péntek esti összesítése szerint.

A halottak száma június közepén lépte át a 600 ezres értéket. A fertőzöttek és halálesetek magas száma a delta vírusvariánsra vezethetők vissza, különösen az Egyesült Államok déli tagállamaiban. A legsúlyosabban érintett tagállamok Florida (17 ezer halott június óta) és Texas (13 ezer halott) voltak.

David Dowdy, a Johns Hopkins járványügyi szakértője az adatokat elemezve arra a megállapításra jutott, hogy a június óta elhunyt 100 ezer betegből legalább 70 ezren nem voltak beoltva, illetve azok a páciensek, akik a védőoltás ellenére haltak bele a szövődményekbe, a koronavírust legtöbben beoltatlan emberektől kaphatták el.

Mindazonáltal a járványgörbe lassan ellaposodni látszik. Jelenleg naponta mintegy kétezren halnak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe az Egyesült Államokban, bár ez a szám is csökkenő trendet mutat.

Az amerikai oltási kampány egy jó startot követően jelentősen veszített lendületéből. Eddig a mintegy 330 millió lakos 55,7 százalékát oltották csak be teljes körűen. A The Wall Street Journal című lap kormányzati forrásokra hivatkozva szeptember elején közölte: Joe Biden amerikai elnök arra készül, hogy elnöki rendelettel kötelezővé tegye valamennyi amerikai szövetségi alkalmazott és a kormányzattal alvállalkozói viszonyban álló munkatárs számára a koronavírus elleni vakcina felvételét.

Szeptember közepe óta az amerikai főváros, Washington szívében található National Mall parkban Suzanne Brennan Firstenberg művésznő ideiglenes kiállítása – több százezer apró fehér zászló – állít emléket a járvány halálos áldozatainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában