természet

2021.10.31. 15:45

A vulkánkitörés óta legerősebb földrengés rázta meg La Palma szigetét

Jelentősebb károkról nincsenek értesülések.

A Cumbre Vieja tűzhányó szeptemberi kitörése óta legerősebb földrengés rázta meg La Palma szigetét szombat reggel – közölte az RTVE spanyol közszolgálati televízió.

Az RTVE a spanyol földrajzi intézetre (IGN) hivatkozva arról számolt be, hogy az 5-ös erősségű földmozgást nemcsak La Palmán, de a szomszédos El Hierro, Tenerife és La Gomera szigeteken is érezni lehetett.

Jelentősebb károkról nincsenek értesülések.

A vulkánkitörés óta naponta több tucat kisebb földrengést regisztráltak. Szakértők szerint, mivel ezek fészke több mint harminc kilométeres mélységben található, nem jelentenek jelentős veszélyt. Ugyanakkor azt jelzik, hogy a sziget déli részén található Cumbre Vieja aktivitása egyhamar nem fog lecsillapodni.

Mindez nem feltétlenül rossz hír a spanyol fennhatóság alatt lévő, 85 ezer lakosú sziget számára, hiszen a tűzhányó időközben egyfajta turisztikai látványosággá vált. Az RTVE szerint különösen a mostani hosszúhétége során vonzott a sziget sok látogatót.

A Cumbre Vieja tűzhányó ötven év szunnyadás nyomán szeptember 19-én kitört. A mintegy 1300 Celsius fokos olvadt kőzet több mint 2500 épületet semmisített meg, illetve 946 hektár területet borít megkövült láva az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata szerint. A sziget hétezernél is több lakóját kellett evakuálni óvintézkedés gyanánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában