Ország-világ

2021.09.03. 12:25

Karácsony fia évi egymillióért jár budai elitgimnáziumba

A főpolgármester úgy képviseli a társadalom 99 százalékát, hogy a kiváltságos 1 százalék gimnáziumába íratta fiát, ahol egy tanév költsége több mint 1 millió forintba kerül a szülőknek.

„Eljött szeptember elseje, az iskolakezdés napja. Ez a mi családunk életében is nagy nap, hiszen a fiam ma kezdi meg a gimnáziumot” – büszkélkedett Facebook-videójában Karácsony Gergely. Azt azonban nem verte nagydobra a főpolgármester, hogy a fia hol folytatja tanulmányait. Nem véletlenül, ugyanis a Kontra információi szerint feleségével az ország egyik legdrágább középiskolájára esett a választásuk – írja az Origo.

Karácsony fia, Mihály szerdán kezdte meg a tanulmányait a hét évfolyamos Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG), ahol jelenleg az első évfolyamra, a Raktár utcába jár. Az egyik szülő úgy fogalmazott, hogy a diáktársak és a tanárok egy része áhítattal tekint a Karácsony-fiúra, hiszen az édesapja „menő politikus”, „a baloldal megmentője”. A politikusgyermek egyes elmondások szerint részt vett az úgynevezett témahéten, így képességeit csak később mutathatja meg élesben.

Mint ismert, az AKG közismert baloldali burokképző: a baloldali politikusok, színészek, művészemberek, és médiamunkások előszeretettel járatják gyermekeiket az intézménybe. Ezt tökéletesen példázza, hogy annak idején Gyurcsány Ferenc is ide íratta be lányát, az iskolát azóta elvégző Annát. A Demokratikus Koalíció elnökén kívül több szocialista és SZDSZ-es politikus is az AKG mellett döntött.

Bár az iskola célja induláskor teljesen más volt, mára a baloldali elit érintkezési pontja lett, akik kasztként különülnek el a társadalom más részeitől. Nem egyszerű belépni ebbe a világba, hiszen a diákoknak előbb túl kell esniük egy szigorú felvételi procedúrán, majd ezek után a szüleiknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Az AKG honlapján közzétett, a 2021/2022 tanévre vonatkozó megállapodásban az olvasható, hogy az intézménynek az egy tanulóra eső működési költsége átlagosan 2,1 millió forint, az összeget értelemszerűen a szülőkön hajtják be. A Kontra úgy tudja, az iskola vezetése havi 110 ezer forintban határozta meg a tandíjat Mihályék évfolyamának (a szociálisan rászorulók kérhetnek támogatást), így Karácsonyéknak csak erre a tanévre 1,32 millió forintot kell kiadniuk fiuk taníttatására.

Kérdés, hogy ez mennyire illik bele a baloldali politikus jelenleg is futó kampányába, amiben „vidéki szegénylegényként” harcot hirdetett a kiváltságos 1 százalék ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában