Ország-világ

2021.09.24. 22:52

Az abortuszhoz való jog védelméről fogadtak el törvényt a demokraták Amerikában

Törvényt fogadott el pénteken az amerikai képviselőház a nőknek a művi terhesség-megszakításhoz való jogának védelméről. A törvénytervezetről tartott szavazás – bár történelmi jelentőségűnek próbálják beállítani –, lényegében jelképes volt a demokrata párti többségű testületben, ugyanis a szenátus várhatóan nem fogja elfogadni.

„A nők egészségének a védelméről” szóló törvényt 218 képviselő – valamennyi demokrata párti – támogatta, míg 210 republikánus és egyetlen demokrata honatya ellenezte.

Ez első alkalom 1973 óta, amióta a legfelsőbb bíróság határozatával országszerte legálissá tette az abortuszt, hogy a kongresszus egyik háza szövetségi törvénybe próbálja foglalni az abortuszhoz való jog védelmét.

Eddig még demokrata párti körökben is erősen haboztak, hogy állást foglaljanak az amerikaiakat mélyen megosztó kérdésben.

– Végre a képviselőházban olyan demokrata párti képviselőcsoport van többségben, amely támogatja az abortuszhoz való jogot – mondta Nancy Pelosi, a képviselőház (demokrata párti) elnöke közvetlenül a szavazás előtt tartott sajtótájékoztatóján.

– És olyan elnökünk is van, aki kész egy ilyen jogszabályt aláírni – tette hozzá, arra utalva, hogy

Joe Biden támogatja a törvényjavaslatot.

A képviselőházi elnök kijelentette: örül, hogy elfogadták a törvényjavaslatot, de egyben szomorú is, hogy ide jutottak a legfelsőbb bíróság, általa „szégyenletesnek” bélyegzett döntése miatt.

A legmagasabb szintű szövetségi bíróság elutasította, hogy megakadályozza a szigorú texasi abortusztörvény szeptember 1-jei hatályba lépését.

A „szívverés-törvénynek” is nevezett jogszabály a magzati szívhangok megjelenésétől, gyakorlatilag a terhesség hatodik hetétől tiltja a művi terhesség-megszakítást.

A legfelsőbb bíróság tagjai alaposan lecserélődtek Donald Trump előző elnök idejében. Az eljárási jogokra hivatkozó legfelsőbb bírósági döntést többen úgy értelmezték, hogy a bíróság rövidesen visszavonhatja az 1973-ban, a Roe vs. Wade nevű jogi esetben hozott, azóta is mérföldkőnek számító döntését. Így minden egyes tagállamnak joga lenne betiltani vagy engedélyezni az abortuszt. A pénteken a képviselőházban elfogadott törvény ezt a forgatókönyvet kívánja megakadályozni – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

„Az egészségügyi dolgozóknak a jelen törvény garantálja a jogot, hogy művi terhesség-megszakítási szolgáltatásokat végezzenek el a pacienseik részére, a pacienseknek pedig joguk van ilyen szolgáltatásokban részesülni, korlátozás vagy kényszerítés nélkül” – áll a jogszabályban.

Jó esélye van azonban annak, hogy a törvénytervezet elbukik a szenátusban,

ahol az elfogadáshoz legalább tíz republikánus szenátornak kellene azt támogatnia a demokraták mellett. Még a liberálisként ismert és az abortuszhoz való jogot támogató Susan Collins maine-i republikánus szenátor is azt közölte: nem fogja megszavazni a törvényjavaslatot, mert az szerinte nem nyúlt elég lehetőséget a művi terhesség-megszakítást erkölcsi vagy vallási okokból ellenző orvosoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában