Illegális bevándorlás

2021.07.29. 22:57

Migránsok elhelyezése ellen tüntettek Litvániában

A hét elején több határmenti városban is tüntettek menekültügyi központok létrehozása ellen.

Több százan tüntettek csütörtökön Vilniusban a litván kormány székhelye előtt az ellen, hogy a hatóságok Dieveniskes határtelepülésen tervezik elhelyezni a Fehéroroszország felől érkező közel-keleti illegális bevándorlókat.

A megmozdulás résztvevői litván sajtójelentések szerint sérelmezték a hatóságok helyi lakossággal szembeni bánásmódját is.

„Fő célkitűzésünk és feladatunk visszaküldeni ezeket az embereket a lehető leghamarabb származási országaikba” – jelentette ki Agne Bilotaite litván belügyminiszter a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva a druskininkai határátkelőnél tett látogatása alkalmával.

Mint mondta, ehhez a migránsok biztos elhelyezésére és a menedékjogi eljárások gyorsított lefolytatására van szükség.

Hírügynökségi beszámolók szerint egyre nagyobb az ellenállás a litván lakosság körében a migránsok elhelyezését illetően. A hét elején több határmenti városban is tüntettek menekültügyi központok létrehozása ellen, volt ahol úttorlaszokat emeltek és dulakodtak a rendőrökkel.

A litván határőrség csütörtöki tájékoztatása szerint év eleje óta a litván-fehérorosz határon legkevesebb 3100 határsértőt vettek őrizetbe, közülük 118-at az elmúlt 24 órában. A legtöbben Irakból származnak.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ismételten azzal fenyegette meg a minszki vezetést szankciókkal sújtó uniós államokat, hogy átengedi a háborús övezetekből érkező migránsokat országa területén.

Vilnius ugyanakkor azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be, többségében iraki migránsokat, hogy aztán illegálisan az Európai Unió területére küldje őket tovább.

Az Európai Unió képviselői azt vetették a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan engedik át az illegális migránsokat Litvánia területére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában