romló biztonság

2021.07.03. 21:48

A tálibok elől Tádzsikisztánba menekült több száz afgán katona

Tádzsik határőrök szombaton megnyitották a határt több mint 300 afgán katona előtt, akik visszavonulásra kényszerültek a tálib lázadóktól elszenvedett vereség miatt.

A határőrök „az emberiesség és jószomszédság elveitől vezérelve” megengedték az afgán katonáknak, hogy a két ország közötti határ térségében Tádzsikisztán területére lépjenek – jelentette a tádzsik Hovar hírügynökség a határőrség sajtóosztályára hivatkozva.

A közlemény szerint az afgán katonák „a tálibokkal szemben tanúsított elkeseredett ellenállás után, a személyi állomány életének megóvása érdekében lépték át a határt”.

Amint a tádzsik határőrség írta, szombaton helyi idő szerint este kiéleződött a helyzet a Tádzsikisztánnal határos afganisztáni Badahsán tartomány több falvában.

A tálibok több járást teljesen ellenőrzésük alá vontak, sőt egy határőr-parancsnokságot is elfoglaltak.

Sztanyiszlav Zaszj, a hat volt szovjet tagköztársaságot, köztük Tádzsikisztánt magában foglaló Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkára korábban elmondta, hogy Afganisztán északi területeinek helyzete romlik, és súlyos aggodalomra ad okot. Szavai szerint

feltétlenül segítséget kell nyújtani Tádzsikisztánnak déli határa biztonságának fenntartásában.

Az amerikai csapatok kivonása Afganisztánból májusban kezdődött meg, és a tervek szerint szeptember 11-re befejeződik. Az amerikai béketeremtő művelet tetőpontján, 2010-2013 között az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei több mint 150 ezer katonát állomásoztattak az országban. A fő katonai erőket 2014-ben vonták ki az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában