Ország-világ

2021.05.17. 13:18

Egyik pofonból a másikba szaladt: Karácsony Gergely egy hete

Kínos lebukások, ízléstelen nyilatkozat, elhalasztott bejelentkezés – Karácsony biztosan nem így tervezte a kampányindítást.

Budapest, 2020. május 29. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete (k) és Karácsony Gergely fõpolgármester beszélget a Hableány sétahajó egy évvel ezelõtt történt tragédiájának évfordulóján tartott megemlékezésen a Jászai Mari téri BKV kikötõállomáson 2020. május 29-én. Szijjártó Péter az eseményen bejelentette, hogy emlékmûvet állítanak Budapesten, a Margit híd pesti hídfõjénél a Hableány sétahajó egy évvel ezelõtti balesete áldozatainak. A sétahajó 2019. május 29-én este a Margit híd közelében merült el a vízben, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követõen hét dél-koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Lekövérezte Orbán Viktort, kiderült, hogy nem csak nyelvvizsgája nincs, nem is beszél angolul, és a doktori fokozata is hiányzik, pedig korábban azt állította, van neki. Karácsony biztosan nem így tervezte indítani a kampányt – írja a Mandiner.

Valószínűleg nem így tervezte Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölti bejelentkezését megelőző kampányt. Sőt vélhetően a nagy bejelentést követő napokat sem. Már maga a bejelentés is nehezen jött össze. A Párbeszéd politikusának indulását eredetileg az Európa-napon, május 9-én jelentették volna be, de mindez végül csak egy héttel később, május 15-én történt meg.

Ízléstelen beszólás Orbánnak

Előtte azonban interjút adott a The Economist nevű liberális brit gazdasági lapnak, amelyben megkérdezték arról, hogy miben különbözik Orbán Viktortól. Karácsony erre azt válaszolta:

„Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”

Valószínűleg nem ismeri az angol „body shaming”, ami a liberális közegben főbenjáró véteknek számító, és testszégyenítést takarja. Tény, hogy Karácsony nem minősítette Orbán testalkatát, de a kijelentés finoman szólva sem volt túl elegáns, ráadásul a progresszív média ilyesmiért azonnal darabokra szedne egy jobboldali politikust.

Nem tudni, hogy az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje valóban felismerte, hogy hibázott, vagy eleve a kampány részeként próbálta megmutatni, hogy képes felismerni, ha hibázik, de hamar bocsánatot kért a kijelentésért.

Se nyelvvizsga, se angoltudás

Kiderült azonban az interjú nyomán, hogy másban is különbözik egymástól a miniszterelnök és Karácsony. Orbán Viktor ugyanis elég jól beszél angolul, amely nyelvből nyelvvizsgával is rendelkezik. Ezzel szemben a Párbeszéd politikusáról kiderült, tolmács segítségével adta az említett interjút, ugyanis az angol nyelvtudása hagy némi kívánnivalót maga után. (Magyarul nem igazán beszéli a nyelvet). Lehet, hogy ezért nem tudja, mit jelent a body shaming?

El is kezdett keringeni az interneten az a videofelvétel, amelyen Szijjártó Péter külügyminiszter tolmácsol a főpolgármesternek egy diplomáciai eseményen.

A Pesti Tv riportere pedig angolul kérdezte, mire Karácsony elmenekült. Később annyit ismert be, hogy a miniszterelnök jobban beszél nála angolul.

Azt viszont először elhallgatta, hogy nem is rendelkezik államilag elismert nyelvvizsgával angolból. Pedig így van. Kiderült, hogy Karácsony mindössze egy igazolást kapott az angoltudásáról a Corvinus Egyetem nyelvi lektorátusától. Ez egyébként már évekkel ezelőtt kiderült az Átlátszó.hu korábbi adatigényléséből, amelyre válaszul a Párbeszéd elküldte a portálnak a politikusaik nyelvvizságiról szóló dokumentumokat. Karácsony Gergelyhez mindössze annyit írtak,

„Karácsony Gergely középfokon beszél angolul”

A fentiek fényében ez egy erősen túlzóm kijelentésnek tűnik. Karácsonyt azóta számos kritika érte, amelyek szerint egy miniszterelnök-jelölt esetén alapvető követelmény lenne legalább az angol nyelvismeret. A Nézőpont Intézet felmérése alapján például a magyar emberek 83 százaléka szerint egy miniszterelnöknek beszélnie kell legalább egy idegen nyelven.

Nem létező doktori fokozat

Időközben felvetődött a kérdés: nyelvvizsga hiányában, hogyan taníthatott Karácsony Gergely korábban évekig az egyetemen? Ezzel kapcsolatban gyorsan kiderült, hogy nem csak a nyelvi képesítése nincs meg, de még

a doktori fokozatát sem szerezte meg Karácsony.

De ami a legszebb az egészben, hogy a Párbeszéd honlapján található bemutatkozásában már 2013-ban is az szerepelt: „majd 2007-ben az ELTE AJTK Politikatudományi Intézetében Phd fokozatot szerez”.

A Phd-képzést azonban Karácsony nem fejezte be. Mikor arról kérdezték, hogy ennek ellenére hogyan taníthatott az egyetemen, védekezésként azt írta, erről Lánczi Andrást, az intézet korábbi vezetőjét, a Corvinus jelenlegi rektorát kell megkérdezni.

Hiába próbáltak segíteni, kénytelenek voltak kirúgni az egyetemről

Szerencsére Lánczi András magától is magyarázatot adott a kérdésre egy Mandineren megjelent cikkében. A rektor ebben felidézte, hogy Karácsony 2004-ben kezdte meg, de végül azóta nem fejezete be a Phd-képzést az ELTE-n. Karácsony Gergely 2012-ig tanított is a Corvinuson (2008-tól adjunktusként), de elbocsájtották, mert

lejárt a törvényben előírt nyolc éve, amíg az egyetemi oktatói munka feltételeként előírt doktori fokozatot meg kellett volna szereznie.

(Önéletrajzában Karácsony azt írja, tíz éven keresztül tanított választási rendszerekről.)

Lánczi úgy emlékezett Karácsonyra, hogy az úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni. Lánczi szerint az egyetem minden támogatást meg is adott neki, de ő nem élt a lehetőséggel. 2012-ben ugyanis még azt is felajánlották neki, hogy menjen fizetés nélküli szabadságra a doktori megszerzéséig, de ez sem volt elég, így kénytelenek voltak végleg megválni tőle.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (jobbra) tolmácsol Karácsony Gergely főpolgármesternek (balra), miközben Csö Kju Szik koreai nagykövettel beszélget a Hableány sétahajó tragédiájának évfordulóján tartott megemlékezésen 2020. május 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában