titkos hadviselés

2021.04.07. 13:40

Izrael a felelős egy iráni felderítő hajó elleni robbantásért

Izrael áll a Saviz nevű iráni felderítő hajó ellen a Vörös-tengeren elkövetett keddi robbantás mögött – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerdán.

A hírportál idézi a The New York Times című újság – meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozó – beszámolóját, amely szerint

az izraeli hadsereg a hajótestre telepített vízi aknákkal követte el a támadást az amerikai-iráni nukleáris tárgyalások megújításának első napján.

Korábban az iráni médiában számos felvételt tettek közzé az iráni Forradalmi Gárdához tartozó, lángoló Savizról, amelyet kedden reggel fél nyolckor a Vörös-tenger eritreai partjainál ért a támadás.

A Saviz hivatalosan teherhajónak minősül, de az amerikai lap szerint

valószínűleg ez az első katonai célra használt hajó, amelyet megtámadtak az elmúlt két év izraeli-iráni tengeri összecsapás-sorozatában.

Az iráni jelentések szerint a vízi jármű az elmúlt években a kommandós erőket segítette a kalóztámadások elleni védekezésben. Az elmúlt hónapok nemzetközi médiabeszámolói szerint a hajó az iráni Forradalmi Gárdát szolgálja a hírszerzésben, valamint az iráni olajszállítások vörös-tengeri útvonalának biztosításában.

A The New York Times jelentése szerint – idézi a ynet – Izrael előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat a készülő akcióról.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy a robbantást elhalasztották, hogy a térségben tartózkodó Dwight D. Eisenhower nevű amerikai repülőgép-hordozó előbb megfelelő távolságba kerüljön a Saviztól.

A robbantás idejére az Eisenhower körülbelül 320 kilométerre távolodott el a helyszíntől. Izrael hivatalosan nem erősítette meg, de nem is tagadta felelősségét a Saviz elleni támadásban.

Izrael és Irán között két éve titokban haditengerészeti árnyékháború zajlik, amelyben Izrael kőolajat és fegyvereket szállító iráni kereskedelmi hajókat támadott meg a Földközi-tenger keleti részén és a Vörös-tengeren. Március végén Irán rakétát lőtt ki az Udi Angel izraeli üzletember tulajdonában álló, Lori nevű konténerszállító hajóra az Arab-tengeren, de ez a támadás nem követelt emberéletet, és nem okozott jelentős anyagi kárt.

Izraeli tisztségviselők nem kommentálták kedden a Saviz elleni támadás hírét. Néhány órával a támadás híre előtt ugyanakkor a márciusi választások után újabb kormányalakításra felkért Benjámin Netanjahu a Likud párt frakcióülésén kijelentette:

– Nem szabad visszatérni az Iránnal kötött veszélyes nukleáris megállapodáshoz, mert a nukleáris Irán létében veszélyezteti Izraelt, és súlyos veszélyt jelent az egész világ biztonságára – mondta az izraeli miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában