forrongó belpolitika

2021.03.14. 11:54

Letartóztatták Jeanine Ánez volt bolíviai elnököt

Letartóztatták szombaton Jeanine Ánez volt bolíviai elnököt lázadás szítása és terrorizmus vádjával – adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

A letartóztatáshoz az a nyomozás vezetett, amely Evo Morales korábbi államfő elleni, feltételezett puccs miatt indult. Ánezt otthonában, Trinidad városában tartóztatták le és a fővárosba, La Pazba vitték.

Ánez törvénytelennek mondja letartóztatását. Szavai szerint nem államcsíny történt, hanem alkotmányos siker, amikor 2019-ben hatalomra jutott, Evo Morales pedig külföldre távozott. A nyomozás egyébként a Morales alapította Mozgalom a Szocializmusért (MAS) párt egyik képviselőjének decemberben benyújtott panasza nyomán kezdődött.

Bolíviában az utóbbi két évben igencsak felgyorsult a politikai váltógazdálkodás.

Morales 13 éven át vezette Bolíviát és a 2019-es választáson még mint elnök indult. A hivatalos eredmény szerint megnyerte, az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd

a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott,

és előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott, a jobboldali Anéz pedig hatalomra került.

Ezután Morales hívei kezdtek tüntetni, és a belpolitikai zavarok miatt tavaly ismét választást tartottak Bolíviában, amelyet a Mozgalom a Szocializmusért nyert meg a szavazatok 55 százalékával, és novembertől ismét ez a párt adja az elnököt Luis Arce személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában