Szavazási eredmény

2021.02.04. 11:00

Nem bíznak olvasóink abban, hogy Brüsszel felkarolja a székelyek ügyét

Nemcsak a siker feltételeként előírt hét, hanem immár nyolc európai uniós országban, így Horvátországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában is összegyűlt a kellő számú aláírás ahhoz, hogy a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését az európai döntéshozók napirendre vegyék. De vajon meg fog-e történni ez?

Csíksomlyó, 2020. május 30. A hívek hangszóróból hallgatják a szentmisét a csíksomlyói kegytemplom udvarán a csíksomlyói búcsún 2020. május 30-án. A koronavírus-járvány miatt zarándokok nélkül lehetett csak megtartani az idei csíksomlyói búcsút. MTI/Veres Nándor

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Mint ismert, az Erdélyből 2019 májusában útjára indított európai polgári kezdeményezés célja az, hogy egy hosszú jogszabályalkotási folyamat végén az Európai Unió tagállamainak őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra. A kellő számú aláírás összegyűlt, ez eddig jó hír.

Ám még január közepén jött egy rossz hír is, mégpedig az, hogy az Európai Bizottság nem tartja indokoltnak a korábban indított és szintén kellő számú uniós polgár támogató aláírását megszerző másik magyar vonatkozású európai polgári kezdeményezés, az ugyancsak kisebbségvédelmi célú Minority SafePack napirendre tűzését. Ezért olvasóinkat hét eleji szavazásunkban arról faggattuk, a két hír fényében mit gondolnak a jelenlegi kezdeményezés esélyeiről.

[eweb-voting id="4960291"]

A legtöbben – olvasóink közel fele (48%) – úgy vélekedtek, hogy a Minority SafePack kezdeményezéshez hasonlóan, jóllehet a szabályok ennek ellenkezőjére köteleznék, Brüsszel valamilyen indokkal elutasítja a székely petíció napirendre tűzését. A közelmúlt példája sajnos indokolttá teszi aggodalmukat.

A másik legnagyobb szavazói csoport, olvasóink közel egyharmada (32%) sajnos ugyancsak nem túl derűlátó. Az ő bizalmatlanságuk azonban nem annyira az Európai Uniónak, mint inkább a nemzeti kisebbségeknek otthont adó tagállamoknak szól. Szerintük ha születik is uniós szabályozás, annak végrehajtását helyi szinten fogják megakadályozni a nemzetállamok. A határon túli magyarság jogainak az utódállamokban történő folyamatos lábbal tiprását látva sajnos az ő félelmük is megalapozott.

Figyelemre méltó, hogy csupán olvasóink ötöde (20%) derűlátó. Ők úgy vélik, a kellő számú aláírás összegyűjtésével végre sínre kerülhet az őshonos európai nemzeti kisebbségek ügye, rendeződhet a helyzetük. Hát, mit is mondhatunk erre? Legyen nekik igazuk!

Borítókép: Gyimesi csángó hívek hangszóróból hallgatják a szentmisét a csíksomlyói kegytemplom udvarán a csíksomlyói búcsún 2020. május 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában