Járvány

2021.02.02. 13:34

Már negatív Covid-teszteket is hamisít a maffia

Amíg a járvány miatt érvényben vannak az utazási korlátozások, nagyon valószínű, hogy a bűnözők élni fognak a hamis Covid–19-teszttanúsítványok előállításának és értékesítésének lehetőségével – figyelmeztet az Európai Rendőrségi Hivatal a február 1-jén közzétett riasztásában a maffia legújabb térnyerésére a pandémia kapcsán.

A maffia mindent hamisít, amiből csak haszna lehet, Covid-vakcináktól a negatív Covid–19-tesztekig, széles a választék. Az Európai Unió bűnügyi koordináló szervezete szerint számos olyan eset merült már fel, amikor hamis negatív Covid–19- tesztigazolásokat adtak el utazóknak – írja a Magyar Nemzet.

Így például a francia hatóságok számolták fel azt a hamisító bandát, melynek tagjai negatív vizsgálati eredményeket adtak el az utasoknak a franciaországi Párizsban, a Charles de Gaulle repülőtéren. Az Egyesült Királyságban csalókat fogtak el, akik hamis negatív Covid–19-dokumentumokat adtak el darabját száz fontért. Még 2020 decemberében a spanyol nemzeti rendőrség elfogott egy csalót, aki hamis negatív teszteredményeket adott el negyven euróért.

Az Europol szerint egy ír szervezett bűnözői banda áll a negatív Covid–19-tesztek értékesítése mögött. Információik szerint a Rathkeale Rovers Mobile Organized Crime Group nevű szervezet mobilalkalmazását használják, amely lehetővé teszi a szervezett bűnözői csoport tagjainak, hogy manuálisan meghamisítsák a teszt eredményeit. Tekintettel a rendelkezésre álló széles körű technológiai eszközökre, jó minőségű nyomtatók és különböző szoftverek formájában, a csalók kiváló minőségű hamisított vagy hamis dokumentumokat tudnak előállítani.

Maffiabiznisz a hamisítás

Az Europol korábbi figyelemfelhívó összefoglalójában már foglalkozott a maffia hamisító szakágával.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy magát a Covid–19-vakcinákat is elkezdte hamisítani a maffia.

Megállapították, hogy a dokumentumok hamisítását és a hamisításokkal való kereskedelmet néha önmagukban, haszonszerzés céljából folytatják. De ezek a bűncselekmények gyakran jelentenek más célokat, például a terrorizmust, a migránsok csempészését és az emberkereskedelmet.

A géppel olvasható útlevelek, az arcfelismerő szoftverek és az írisz szkennelés korában magas szintű készségre lehet szükség a maffiában a dokumentumok meggyőző hamisításához. Az előnyök miatt ez a bűncselekmény különös vonzerőt jelent azoknak a bűnözőknek, akik profitálni akarnak a bűncselekmények más területein. Az érintett szervezett bűnözői hálózatok felszámolása így számos más bűncselekmény végrehajtását megakadályozhatja. Az Europol néhány példát is ismertet a hamisítás térnyeréséről.

Hamisítás és terrorizmus

A Charlie Hebdo, francia szatirikus újság irodáiban és egy párizsi zsidó szupermarketben 2015 januárjában elkövetett gyilkos támadások elkövetői számos más bűncselekményt követtek el terrortámadásaik előkészítése során. Ezek között szerepelt a hamisított dokumentumokkal megszerzett fogyasztási hitel felhasználása a terrortámadások logisztikai költségeire. Tíz hónappal később a párizsi Bataclan színház elleni támadások elkövetői szintén hamis dokumentációt használtak.

A dzsihadisták rendszeresen hamis útlevelekkel lépik át az országhatárokat. Az eredetileg külföldi terroristához tartozó dokumentumokat pedig módosíthatják vagy felhasználhatják az újabban beszervezett, hazai terroristák fedése érdekében.

Az Europol továbbra is segíti az EU-t ért megnövekedett terrorfenyegetésre adott hatósági válaszokat információcsere- és elemzési képességeit összekapcsolva a nemzeti rendőrségek terrorizmusellenes nyomozásainak támogatásával.

Migránsok csempészése

Az Europol rendszeresen támogatja azokat a műveleteket, amelyek egyszerre állítják meg a migránsok csempészését, és megzavarják a csempészést elősegítő hamisított dokumentumok létrehozását és felhasználását. Ezek a bűncselekmények és az őket célzó műveletek a folyamatos migránsválság hátterében zajlanak. A szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportok nagyobb összegeket fektetnek hamis dokumentumok előállításába, hogy támogassák a válsághoz kapcsolódó növekvő nemzetközi szervezett bűnözői piacot.

Az Europol által koordinált egyik – közelebbről meg nem nevezett – művelet olyan szervezett bűnözői csoportok hálózatát célozta meg Görögországban, amelyek részt vettek a hamisított vagy hamis dokumentumok tömeges előállításában és terjesztésében, beleértve: útlevelek, nemzeti személyi igazolványok, Schengeni vízumok, vezetői engedélyek, menedékkérők regisztrációs kártyái, tartózkodási engedélyek. A dokumentumokat futárcégeken keresztül szállították az EU tagállamaiba, valamint Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia más országaiba, majd felhasználták az illegális migránsok EU-ba történő belépésének engedélyezésére vagy ott tartózkodásuk legalizálására.

Emberkereskedelem

A szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportok gyakran használnak hamisított vagy módosított dokumentumokat az emberek csempészésére szexuális kizsákmányolás céljából.

A minta ismerős: a kiszolgáltatott helyzetű nőket hazájukba toborozzák, hamis ígéretekkel csalogatva az EU-ba jól fizető munkahelyeket ígérve. Ezután egy EU-országba szállítják őket, néha már útközben szexuálisan kizsákmányolják őket, majd prostituáltakként vagy kísérőként („hosztesz”) alkalmazzák őket szállodákban, masszázsszalonokban és éjszakai bárokban. Olyan eszközökkel kényszerítik őket prostitúcióra, mint: adósság, személyazonossági okmányok visszatartása, szexuális és fizikai bántalmazás, valamint drogok használata.

Hamisítás egyszeregy (Europol)

Hamisítás – a „hamis” szó különböző dolgokat jelenthet, attól függően, hogy mit hamisítanak.

  • hamis cikkek, kezdve a csúcskategóriás fogyasztási cikkektől, például óráktól, parfümöktől és bőr kiegészítőktől, a vállalkozások közötti termékekig, például gépekig, vegyi anyagokig vagy alkatrészeikig, és olyan fogyasztási cikkekig, mint a játékok, gyógyszerek, kozmetikumok és élelmiszerek – állítólag bizonyos gyártóktól származnak és logójukkal rendelkeznek, és az EU-ba irányuló behozatal legfeljebb öt százalékát teszik ki;
  • hamis devizaszámlák, jellemzően euró- vagy amerikai dollár-bankjegyek nagy címletben, és egyre inkább digitális eszközökkel, nem pedig ellentételezéssel állítják elő őket, ami lényegesen nagyobb szakértelmet igényelt.
  • A hamisítás szó ugyanakkor hamis okmányok, például útlevelek és egyéb azonosítási formák előállítására utal, amelyeket néha a mindennapos élettel kapcsolatos dokumentumként használnak – olyan adminisztratív dokumentumok, mint születési anyakönyvi kivonatok, házassági anyakönyvi kivonatok, valamint munka- és tartózkodási engedélyek, amelyek felhasználhatók más azonosító okmányok megszerzésére csalással. Ezekhez a mindennapos élethez szükséges dokumentumokhoz sorolandók a negatív Covid–19-tesztigazolások is.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában