szélsőségek

2021.01.27. 22:48

Az amerikai kormány esetleges erőszakcselekmények veszélyére figyelmeztetett

A belbiztonsági minisztérium nem nevezett meg konkrét fenyegetéseket.

A következő hetekben fokozott kockázata van az erőszakcselekményeknek az Egyesült Államokban a Joe Biden új amerikai elnök beiktatását ellenzők részéről – figyelmeztetett szerdán a belbiztonsági minisztérium.

Közleményében a tárca nem nevezett meg konkrét fenyegetéseket, mindazonáltal kiemelte, hogy az elnökváltás nyomán országszerte megemelkedett a veszély szintje, ami valószínűleg kitart még néhány hétig.

Mint írták, értesüléseik szerint egyes „ideológiavezérelt szélsőségesek az elnökváltással, valamint a hamis narratívák tüzelte egyéb vélt sérelmeikkel kapcsolatos haragjukból fakadóan folytathatják a mozgósítást erőszak elkövetésére vagy annak szítására”.

Emellett kitértek az utóbbi napokban tapasztalt zavargásokra is, feltehetőleg az anarchista csoportokhoz köthető portlandi eseményekre utalva.

A minisztérium arról számolt be, hogy a figyelmeztetés kiadása előtt egyeztetettek a bűnüldözési és titkosszolgálati ügynökségekkel.

A riasztást David Pekoske ügyvivő miniszter írta alá, mivel Biden jelöltje, Alejandro Mayorkas kinevezését még nem hagyta jóvá a szenátus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában