Bécsi merénylet

2020.11.06. 16:19

Elrendelték két „radikális mecset” bezárását Ausztriában

Elrendelte két „radikális mecset” bezárását az osztrák kormány pénteken, pár nappal a négy halálos áldozatot követelő bécsi iszlamista terrortámadást követően.

Susanne Raab integrációs és Karl Nehammer belügyminiszter arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a 20 éves merénylő, Kujtim Fejzulai egy mecset és egy iszlám egyesület rendszeres látogatója volt, amelyek nagyban hozzájárultak a radikalizációjához, ezért azonnali hatállyal elrendelték a bezárásukat.

Raab hangsúlyozta, hogy

az imaházak bezáratása nem támadás az iszlám vallás ellen, hanem közös harcunk az ellen, hogy a vallással a radikalizmus érdekében visszaéljenek.

Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) megerősítette, hogy bezárnak egy, alájuk tartozó imahelyet, amely megsértette a vallás doktrínáit.

A szabadság fontos érték az országunkban, amelyet meg kell védenünk a visszaélésektől, akkor is, ha azokat a mi sorainkból követik el

közölte Ümit Vural, a szervezet elnöke.

Bécs belvárosában hétfőn este egy észak-macedóniai albán családból származó helyi férfi megölt négy embert és huszonhármat megsebesített. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

A rendőrség tizenhat embert vett őrizetbe a merénylettel összefüggésben, azonban közülük hatot azóta szabadon bocsátottak tájékoztatott az ügyészség pénteken. A vádhatóság szerin nyolc embert viszont vizsgálati őrizetbe helyeztek. A 16 és 24 év közötti férfiakat azzal gyanúsítják, hogy támogatást nyújtottak a merénylőnek tette végrehajtásához a többi között terrorszervezeti tagság által.

Az ügyészség kiemelte, hogy

minden gyanúsítottnál fennáll a szökés, a bizonyítékok eltüntetésének, illetve a bűncselekmények elkövetésének veszélye.

Karl Nehammer belügyminiszter egyre nagyobb belpolitikai nyomás alatt áll az ügyben. A tárcavezető pénteken egy újabb malőrt volt kénytelen elismerni a rendvédelmi szervek munkájában: a későbbi merénylő ugyanis már a nyáron kapcsolatot keresett olyan személyekkel, akiket a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal felkérésére a bécsi tartományi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (LVT) megfigyeltetett. Ennek ellenére az osztrák hatóságok nem intézkedtek Fejzulai ellen.

Gerhard Pürstl osztrák rendőrfőnök a nap folyamán bejelentette, hogy

saját kérésére felmentették hivatalából Erich Zwettlert, a bécsi hivatalvezetőjét.

Prüstl hangsúlyozta, hogy Fejzulai Ausztriában tartózkodó iszlamistákkal történt találkozója és a szlovák titkosszolgálat tájékoztatása a 20 éves elkövető lőszervásárlási próbálkozásáról a tettes veszélyességének megítélésében más eredményre vezethettek volna.

Az APA osztrák hírügynökség egyébként pénteken közölte, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke november 9-én Bécsbe látogat, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellárral közösen lerója kegyeletét a merénylet áldozatai előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában