vesztegetés

2020.09.23. 17:02

Hálapénz elfogadásáért felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy szülész-nőgyógyász

Előfordult, hogy az orvos kevesellte a beteg által önként vagy kérésre adott összeget.

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy szülész-nőgyógyászt, aki öt páciensétől pénzt kért – és egyes esetekben kapott is – a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátás részeként nyújtott beavatkozásokért 2014 és 2017 között – közölte a fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleménye szerint a 74 éves férfi egy budapesti egészségügyi intézményben dolgozott. Előfordult, hogy az orvos kevesellte a beteg által önként vagy kérésre adott összeget.

A Fővárosi Főügyészség a férfi ellen ötrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat. A bíróság – túlnyomórészt a vádirati tényállás szerint, annak megfelelő törvényi minősítéssel – bűnösnek mondta ki az orvost, és egy év hat hónap, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte, valamint elkobzott tőle 80 ezer forintot.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség súlyosításért, letöltendő börtönbüntetésért, közügyektől és foglalkozástól eltiltásért, valamint a vagyonelkobzás összegének emeléséért, a védelem felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában