jelentős segítség

2020.07.01. 13:23

Új elemekkel bővül a magyar kormány kárpátaljai szociális programcsomagja

Szélesebb támogatotti kört megcélozva, 2,56 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén kárpátaljai szociális programcsomagját a magyar kormány szerdától, így két új pályázati kategóriát is bevezettek a gyermekotthonokban dolgozók, illetve a sportegyesületekben, sportiskolában tevékenykedő oktatók, edzők részére.

A határon túli magyarság egyik legkiszolgáltatottabb része a kárpátaljai, a kormány azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy az ottani magyarság szülőföldjén tudjon maradni és boldogulni – hangsúlyozta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János hozzátette, ma nincs olyan társadalmi réteg Kárpátalján, amelyet a magyar kormány valamilyen formában ne támogatna: anyagi segítségben részesülnek például a magyar nyelven oktató tanárok, művészeti és zeneiskolák pedagógusai, egészségügyi dolgozók, a média munkatársai, a szakmai tevékenységüket magyar nyelven végző könyvtárosok, színészek és előadóművészek is.

A kormány kárpátaljai szociális programcsomagja 2015-ben 791 millió forinttal indult, az idén megpályázható keretösszeg pedig már 2,56 milliárd forint.

Tavaly csaknem 15 ezer, nemzetpolitikai szempontból fontos tevékenységet ellátó személy részesült egyszeri támogatásban (fizetés-kiegészítésben), az idén pedig várhatóan tovább nő a támogatotti kör – közölte az államtitkár.

Kiemelte, hogy két új pályázati kategóriát is bevezettek a gyermekotthonokban dolgozók, illetve a sportegyesületekben, sportiskolában tevékenykedő oktatók, edzők részére. A program kiemelt figyelmet fordít az egészségügyben dolgozókra, de támogatják például a magyar nyelven szolgálatot teljesítő egyházi személyeket is – fűzte hozzá Potápi Árpád János. Az MTI kérdésére elmondta, a tavalyi maradványösszegek felhasználásával tud új elemekkel bővülni a kárpátaljai szociális programcsomag.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a kárpátaljai magyarságnak nyújtott segítségért.

Emlékeztetett, Ukrajnában az ország keleti részén dúló fegyveres konfliktus és a gazdasági válság jelentősen nehezítette a lakosság életkörülményeit, a KMKSZ ezért fordult támogatásért a magyar kormányhoz 2015-ben.

A kárpátaljai magyar intézményrendszer fenntartása a szociális programcsomag nélkül aligha volna lehetséges, a támogatás ugyanakkor nemcsak anyagi, hanem erkölcsi értelemben is rendkívül fontos, hiszen a kárpátaljai magyarság ezzel is maga mögött érezheti az anyaországot – emelte ki.

Brenzovics László újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kárpátaljai kórházi ápolók havi bére átszámítva mintegy 50 ezer forint, ezért számukra egy 210 ezer forintos egyszeri támogatás is jelentős anyagi segítséget jelent.

Az érdeklődők a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján (www.bgazrt.hu) tájékozódhatnak a pályázat feltételeiről és adhatják be jelentkezésüket már szerdától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában