Ostrom alatt áll Európa

2020.03.09. 06:12

Törökország nem engedi átkelni a migránsokat az Égei-tengeren

Törökország az út veszélyeire tekintettel az Égei-tengeren nem engedi átkelni az illegális bevándorlókat a görög szigetekre – derült ki a török parti őrség minapi közleményéből.

Törökországból érkezett illegális bevándorlók szállnak partra a görögországi Leszbosz szigetén 2020. március 5-én.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alexandrosz Mihailidisz

Az intézkedésre Recep Tayyip Erdogan török elnök adta az utasítást, amelynek végrehajtását Süleyman Soylu török belügyminiszter fogja felügyelni

írták.

Hangsúlyozták egyúttal:

miközben Törökország a területéről távozni szándékozó illegális migránsok döntésébe nem avatkozik bele, ez az eljárás az életveszélyes helyzetekkel fenyegető tengeri átkelésekre nem vonatkozik.

Rámutattak: a parti őrség a megszokottnál is sokkal jobban igyekszik megakadályozni a tengeri átkeléseket, a csendőrség és a rendőrség pedig azt, hogy a migránsok a szárazföldről elérjék a tengert.

A török parti őrség arról is beszámolt, hogy mihelyt a migránsok görög felségvizekre érnek, a görög parti őrség visszatoloncolja őket a török felségvizekre, gumicsónakjaikat kilyukasztja, a járművek motorját tönkreteszi, és kilátástalan helyzetben a tenger közepén hagyja.

Görögországnak az a viselkedése, amelyet az Égei-tengeren átkelő migránsokkal szemben tanúsít, sérti az emberi jogokat és a nemzetközi jogszabályokat

fogalmaztak.

Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. A lépés következtében tízezrek indultak a szárazföldi görög határhoz, de az Égei-tengeren is egyre többen próbálkoztak átjutni a közeli görög szigetekre.

A török parti őrség közleményét egy nappal azután adták ki, hogy Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtökön a migránsok égei-tengeri átkelésével kapcsolatban már jelezte:

Erdogan utasítására minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a korábbiakhoz hasonló emberi tragédiákat.

Soylu ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Brüsszel és Ankara között 2016 márciusában aláírt migrációs megállapodás csak az égei-tengeri határokra vonatkozik, a szárazföldiekre nem.

A török parti őrség felidézte, hogy

március 5-én összesen 97 illegális migránst mentettek ki három olyan gumicsónakból, amelyet a görög hatóságok kilyukasztottak és félig elsüllyedve otthagytak a tenger közepén.

A közlemény végén aláhúzták: a török parti őrség az illegális migrációval folytatott szakadatlan harc keretében 2019 folyamán 146 esetben összesen 3425, míg 2020-ban 49 incidens alkalmával 1707 migráns életét mentette meg.

Borítókép: Törökországból érkezett illegális bevándorlók szállnak partra a görögországi Leszbosz szigetén 2020. március 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában