Krímben

2019.11.29. 15:50

Ukrajnának kémkedő orosz ügynöknőt vettek őrizetbe

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vett egy orosz nőt a Krím félszigeti, különleges közigazgatású Szevasztopolban azzal a gyanúval, hogy az ukrán hatóságok megbízásából katonai titkokat akart ellopni.

Erről az FSZB számolt be pénteken, másfél héttel azután, hogy bejelentette egy orosz katona őrizetbe vételét kémkedés gyanúja miatt.

Oroszország 2014-ben csatolta magához katonai erővel a Krímet, és azóta sok pénzt költött a terület integrálására, valamint jelentős katonai erőt telepített oda, ami nagy feszültség forrása Ukrajna és Oroszország között, és intenzívebbé vált ott a kémtevékenység – írta a Reuters hírügynökség.

Az FSZB nem nevesítette a nőt, csak annyit írt, hogy az ukrán különleges szolgálatok bízták meg, és az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának irányítása alatt célirányosan gyűjtött katonai információkat.

Dmitrij Belik orosz parlamenti képviselő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a nő polgári alkalmazottként dolgozott az orosz fekete-tengeri flottánál, amelynek székhelye Szevasztopolban van. A kémkedéssel gyanúsított nőt akár húsz év börtönre is ítélhetik.

November 20-án közölte az FSZB, hogy Ukrajna javára folytatott kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz katonát az Ukrajnával határos Rosztov megyében, és hazaárulás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellene.

Ezek is érdekelhetik